DA LI SE SEĆATE OVOG TELEFONA? Ovaj legendarni uređaj je osvojio Jugoslaviju, a zatim celi svet
Foto: Facebook Printscreen

Donosilac dobrih vesti

DA LI SE SEĆATE OVOG TELEFONA? Ovaj legendarni uređaj je osvojio Jugoslaviju, a zatim celi svet

Zanimljivosti -

Sklonite malo oči sa ekrana najnovijeg smartfona. Ovo je telefon koji je svojim dizajnom šarmirao ne samo Jugoslovene, već celu planetu.

Priznajte da vas je obuzela određana nostalgija kada ste ugledali ovu sliku. Doduše istina je da su mnogi od nas zbog manjka novca ponekad primorani da živimo tu nostalgiju jer skoro u svakom domu naše zemlje možete naći neki deo nameštaja i tehnologije koji je duplo stariji od punoletnih članova porodice.

Ovaj gotovo nezaobilazan i sastavni deo svakog domaćinstva, ali i kancelarija, dizajnirao je slovenački dizajner i arhitekta Davorin Savnik 1978. godine. Za originalni dizajn je dobio nagrade i priznanja širom sveta, a o ugledu čuvenog modela ETA 80 (Električni telefonski aparat) najbolje svedoči činjenica da je deo stalne postavke Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA), kao i Muzeja moderne umetnosti u Minhenu.

Proizveden je u čak 5 miliona primeraka, a prestižna priznanja i činjenica da nije bio zaštićen patentom učinile su da ovaj originalni dizajn bude kopiran od strane mnogih svetskih kompanija u svetu, tako da se procenjuje da je ukupno proizvedeno čak 300 miliona "klonova" ovog telefona koji su doprineli tom utisku "klasičnog telefona".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track