Najnovije vesti

(FOTO) SPOMENICI SMRTI: Ovo su 7 najjezivijih mesta u Evropi
Foto: Profimedia

Strava i užas

(FOTO) SPOMENICI SMRTI: Ovo su 7 najjezivijih mesta u Evropi

Zanimljivosti

Duga i bogata istorija Evrope je prošlost prepuna smrti i umiranja. Ponekad su je uzrokovali ratovi, ponekad bolesti, a tela i kosti često su sahranjene ili iskorišćene na danas nezamisliv način.

Evo nekih najezivijih mesta u Evropi:

1. Kapela kostiju, Portugal

Kapela "Dos Ossos", odnosno "Kapelica kostiju" jedna je od najzanimljivijih, ali i najjezivijih na svetu. Nalazi se u portugalskom gradu Evori, na ulazu u crkvu sv. Franje. Svoje ime je dobila zbog svoje dekoracije - kostiju pet hiljada monaha.

Kapelica je sagrađena u 16. veku, u duhu protivreformacije gde se učilo da je život tek prelazno stanje, pa stoga ne iznenađuje da na krovu kapelice piše "Bolji je dan smrti, nego dan rođenja".

2. Kosturnica Sedlek, Češka

Ukoliko posle ovoga mislite da su Portugalci imali, u najmanju ruku, neobičan smisao duhovnosti, razmislite malo bolje, pošto se u predgrađu Kutna Hore u Češkoj nalazi kapela u koju su uzidane kosti između, pazite sad, 40 i 70 hiljada ljudi. Većina njih umrla je za vreme "Crne smrti", u doba kuge tokom koje je u svetu umrlo čak 75 miliona ljudi. Kapela inače nosi titulu svetske baštine, a godišnje ju poseti oko 200 hiljada ljudi.

3. Katakombe u Palermu

Nakon što je groblje kapucinskog reda u Palermu postalo premalo, oni su ispod njega počeli da kopaju katakombe u koje su pokopavali sveštenike i monahe. Vremenom se u katakombama sahranjivala i društvena elita, pa je pokop u kapucinskim katakombama postao svojevrsni prestiž. Poslednji pogrebi su tu održani 20-ih godina prošlog stoleća, a u katakombama se nalazi oko osam hiljada preminulih i oko 1.250 mumija.

Sigurno najpoznatije sahranjeno telo je ono od dvogodišnje devojčice Rozali Lambardo čije je telo fantastično očuvano zahvaljujući proceduri profesora Alfreda Salafia.

4. Staro jevrejsko groblje, Češka

Najveće jevrejsko groblje u Evropi otvoreno je u Pragu u prvoj polovini 15. veka, a poslednji pogreb je obavljen 1787. godine, tri godine nakon što je zabranjeno sahranjivanje unutar samog grada, iz higijenskih razloga. S obzirom na vrlo ograničen prostor, ljudi su sahranjivani jedni iznad drugih pa groblje na pojedinim mestima ima i do 12 slojeva. Vidljivo je oko 12 hiljada tesno naguranih spomenika, a na groblju je sahranjeno oko 100 hiljda ljudi.

5. Crkva sv. Juraja, Češka

Ovo je već treća češka crkva na listi. Crkva sv. Juraja sagrađena je u 14. veku, a prepuštena je zubu vremena 60-ih godina prošlog veka kada joj se urušio krov za vreme sahrane. Lokalne vlasti nikada nisu uspele da prikupe dovoljno velik iznos da se crkva obnovi, pa je češki umetnik Jakub Hadrava došao na ideju da u njoj postavi jezive instalacije - duhove.

6. Ostrvo Poveglia, Italija

Poveglia je ostrvo koje se nalazi nedaleko od Venecije. Često ga opisuju kao jedno od najukletijih mesta na planeti, ali definitivno kao najukletiji otok na svetu. Prvi stanovnici su na njega došli 421. godine kako bi se sklonili od varvarske invazije, a u 9. veku je ostrvo postalo gusto naseljeno i puno života.

S obzirom na česte ratove, vlasti Venecije su raselile ostrvo i ono je od 1379. godine postalo utvrđenje i tačka odbrane u sukobima protiv Đenove. U naredna tri veka Veneciju je nekoliko puta zahvatila kuga, a okolna ostrva su postale karantini za obolele i masovne grobnice za preminule.

Samo je epidemija 1629. godine u roku od sedam meseci uzela odnela više od 80 hiljada života. Usred opšte panike, oboleli su prevezeni na ostrvo, a mnogi su živi spaljeni i bačeni u neoznačene masovne grobnice.

7. Pariske katakombe, Francuska

Kao jedan od gradova sa najbogatijim podzemljem, Pariz vešto skriva tajni lavirint podzemnih tunela koji se protežu na više od 300 kilometara kroz njegovu “utrobu”. Ipak, za javnost su otvorena samo dva kilometra podzemlja poznata kao pariske katakombe (ili podzemna kosturnica), a njihova istorija je jeziva kao i mesto koje se danas može posetiti.

S razvojem francuskog glavnog grada i rastom stanovništva, gradska groblja su postala prepuna, a zbog neodgovarajućih uslova je su u središtu grada u 17. i 18. veku vladale zarazne bolesti. Zato su gradske vlasti odlučile da se kosti premeste u podzemne hodnike.

(24sata.hr/EPK)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...