(VIDEO) KO ZNA, ZNA: Naučite po jednu neobičnu zanimljivost o svakoj državi sveta!
Foto: Twitter Printscreen

Genijalno!

(VIDEO) KO ZNA, ZNA: Naučite po jednu neobičnu zanimljivost o svakoj državi sveta!

Zanimljivosti -

Informacije je sakupila ekipa sa Jutjub kanala “Wendover Productions” i objavila u dva videa, koji ističu po jednu neobičnu i zanimljivu stvar vezanu za svaku od 196 država sveta. Na primer, Srbija zauzima drugo mesto na svetu kao najmlađa zemlja, i to od 2006. godine.

Oni nisu išli nekim geografskim ili abecednim redom nego su države povezivali prema njihovim sličnostima ili neočekivanim vezama. Naravno, dva videa u zajedničkom trajanju od skoro pola sata pršte zanimljivim informacijama, a mi ćemo izdvojiti samo neke od njih.

Na primer, kad god pređete malu granici između Kine i Avganistana vremenska zona se promeni za čak tri i po sata. Nedaleko od Avganistana, sve reke u Uzbekistanu završavaju u endoreičkim bazenima, gde na kraju ispare. Takođe, naziv svake susedne države Uzbekistana završava sufiksom “stan”.

Kao i Uzbekistan, Lihtenštajn je država bez izlaza na more koje je pritom i okružena državama bez izlaza na more, a specifična je po svojoj neutralnosti. U zadnjem sukobu u kojem su učestvovali, davne 1886. godine, svih 80 njihovih vojnika vratilo se živo i zdravo, a sa sobom su doveli i svog “novog italijanskog prijatelja”.

Lihtenštajnu susedna Švajcarska, takođe poznata po neutralnosti, je pak toliko paranoična u vezi rata da u slučaju invazije mogu razneti čak 3.000 različitih ulaza u državu. U njima susednoj Nemačkoj pak nije ilegalan pokušaj bega iz zatvora jer kako kažu “to je u ljudskoj prirodi”.

Od ostalih zanimljivosti, ističu i to da Australija ima najdužu ogradu na svetu (kao zaštitu od divljih pasa), dugu oko 5.600 kilometara. Nadalje, u Bugarskoj ljudi klimaju glavom gore dole kad se ne slažu s vama, a levo-desno kad se slažu. Severna Koreja je pak jedina država na svetu koja im vlastitu vremensku zonu, bez ikakvog drugog razloga osim da bude posebna. Takođe, da bi došli do 7.500 kilometara udaljene Norveške mogu, ako žele, da pređu kroz samo jednu državu – Rusiju.

(Fokus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track