5 FENOMENALNIH STVARI ZA VAŠE ZDRAVLJE: Evo šta će vam se desiti ako volite da pijete epsreso!
Foto: Thinkstock

Da li je kafa zdrava

5 FENOMENALNIH STVARI ZA VAŠE ZDRAVLJE: Evo šta će vam se desiti ako volite da pijete epsreso!

Zanimljivosti -

Espreso će vam dati tu energiju koja vam je potrebna da pregurate dan, ali i on donosi niz drugih pogodnosti za koje niste znali do sada.

Ako vam treba drugi razlog da pijete ovu vrstu kafe, osim što će vas razbuditi i sviđa vam se ukus, on definitivno postoji.

Ovo je lista stvari koje su odlične za vaše zdravlje, a ispijanje espresa će vam pomoći:

1. Poboljšava dugoročno pamćenje

Potrebna vam je prava doza kofeina da biste poboljšali svoju dugoročnu memoriju. Ta doza je dve šoljice na dan, a to je naučno dokazano.

2. Povećava koncentraciju

Kofein smanjuje simptome umora, a takođe poboljšava održavanje pažnje i budnosti. Ovakav efekat kofein ima zbog neuro-hemijske reakcije. Espreso održava veću koncentraciju dopamina, posebno u centrima mozga povezanim sa pažnjom. Naravno, ne smete preterivati, jer ćete tada dobiti kontra efekat.

Thinkstock
Thinkstock

3. Pomoći će vam da smršate

Espreso je za razliku od drugih kafa niskokaloričan i sadrži samo tri kalorije po jednom gramu. Takođe, pomoći će vam da vam vežbanje bude lakše, želju da budete aktivniji i osećate manji bol tokom vežbanja i zbog toga ćete izgubiti višak kilograma na lakši način.

4. Smanjuje rizik od infarkta

Samo jedna šoljica dnevno smanjuje rizik od srčanog udara za 25 procenata. To je efekat antoksidantnih dejstava kafe.

5. Smanjuje rizik od dijabetesa

Iako morate da pazite na vašu ishranu i da ostanete fizički aktivni, espreso će vam pomoći da smanjite mogućnost dobijanja dijabetesa za 11 procenata. Tako ako ste zavisnik od espresa, ovo je idealna vest za vas.

lifehack.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track