Najnovije vesti

U ŠUMI, NA -40: Evo kako je najpoznatiji SNAJPERISTA na svetu ubio 800 vojnika za 100 dana!
Foto: Printscreen YT

Sa dobrim razlogom su ga zvali Bela smrt

U ŠUMI, NA -40: Evo kako je najpoznatiji SNAJPERISTA na svetu ubio 800 vojnika za 100 dana!

Zanimljivosti

Neslužbeni izvori tvrde da je Simo Hajka ubio preko 800 neprijateljskih vojnika. Osim što je bio spretan sa snajperom, Hajka je ubio i preko 200 vojnika iz mašinke. Zanimljivo je da je Hajka ovaj "skor" postigao za manje od 100 dana i ta brojka čini ga najuspešnijim snajperistom u Drugom svetskom ratu, i jednim od najuspešnijih snajperista svih vremena.

Simo Hajka je vodio prilično jednoličan život u Finskoj. Odslužio je godinu dana u vojsci, a zatim počeo da se bavi zemljoradnjom i lovom. Onda je došla 1939. godina i Sovjetski savez je napao njegovu zemlju, a Simo je odlučio da pomogne otadžbini.Kako se većina sukoba odvijala po šumama, smislio je najbolji način da pomrsi konce neprijatelju. Uzeo je svoju pušku, nekoliko konzervi, sakrio se na drvo i po ceo dan pucao na neprijatelje. Budući da je u mirnodopskom vremenu Hajka većinu vremena provodio u lovu, bio je i te kako spreman za ratovanje u šumi čemu svedoči osam stotina ubijenih neprijatelja.

Sve se dešavalo u par metara dubokom snegu i na temperaturi koja se kretala u rasponu od minus 20 do minus 40 stepeni.

Foto: YT printscreen
Foto: YT printscreen

Simo je danima ležao u svojoj beloj kamuflažnoj odeći (kojoj duguje nadimak "Bela smrt") , okružen snegom koji je držao i u ustima da se ne bi videla para koja nastaje disanjem. Većinu vremena provodio je sam, a jedino što je radio bilo je ubijanje neprijatelja.

I to bez pravog snajperskog nišana, što njegove poduhvate čini još neverovatnijim.

Nije voleo teleskopski nišan iz više razloga: Bez optike na pušci glavu je mogao da drži nisko što ga je činilo teškom metom, nije bilo ni odsjaja koji bi mogao da ga oda. Primenjujući ovakve i slične tehnike iz lova uspevao je da ostane skriven od očiju neprijatelja. Na primer, uvek je utabavao teren ispred mesta na kome se krio kako pucanj ne bi raspršio sneg i otkrio mu položaj.

Sovjeti su bili svesni da trpe velike gubitke, ali su računali da je to u ratu normalno.

Međutim kada su čuli da je za desetkovanje njihovih trupa zaslužan samo jedan čovek, zabrinuli su se i počeli da kuju plan za njegovo smaknuće.Prvo su slali pešadijske odrede ali niko se nije vraćao. Zatim su oformili tim takozvanih "kontra-snajperista" a Hajka ih je sve pobio.

Za nešto manje od 100 dana Hajka je iz snajpera ubio 542 vojnika a iz automatske puške preko 160 i tako povećao svoj “skor” na 705 mrtvih.

Zavladao je paničan strah i uskoro se nije mogao naći vojnik koji je hteo da mu priđe blizu, pa su Rusi posegnuli za drugačijim rešenjem. Pokušali su da ga smaknu artiljerijom i izbombardovali svako mesto za koje su pomislili da bi moglo da skriva misterioznog snajperistu. Međutim i to je prošlo bezuspešno.

Konačno, 6. marta 1940. Hajka je pogođen metkom u glavu tokom jedne zasede. Sovjeti su videli teške ozlede glave i nepomičnog Hajku te zaključili da je mrtav i ostavili ga tako. Pronašli su ga saborci i odneli u komandu gde se osvestio posle nedelju dana, na dan zaključenja mira.

Vojnici koji su ga pronašli tvrde da mu je visila cela leva strana glave što je s obzirom na kasnije slike vrlo moguće.Ostao je poznat po tome što je najbrže u istoriji finske vojske napredovao od čina vodnika do čina poručnika.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: TAJNA KGB BORILAČKA VEŠTINA: Neverovatno je šta ovaj debeljko radi! Ostaviće vas bez daha

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...