(VIDEO) KO SE BOJI ZIME JOŠ? Evo 8 jeftinih načina da zadržite toplotu u kući bez dodatnog grejanja
Foto: Thinkstock

Jednostavna rešenja

(VIDEO) KO SE BOJI ZIME JOŠ? Evo 8 jeftinih načina da zadržite toplotu u kući bez dodatnog grejanja

Zanimljivosti -

Ponekad vam se čini da koliko god grejali svoj dom, bilo to centralno grejanje, TA peći, kotao ili neko drugo rešenje, ne uspevate da zadržite toplotu.

Najverovatnije je sve u redu sa vašim grejnim sistemom , tako da krivca najčešće treba da potražite u neadekvatnim i/ili često ostvaranim vratima i prozorima. Naravno, nije preterano praktično šetati kućom zamotani u ćebe poput eskima, niti udarati po kućnom budžetu alternativnim i dodatnim grejanjem. Zato treba potražiti druga rešenja...

1. Zaptivanje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje problema uludog trošenja toplote kroz proreze na prozorima i vratima. Gumena traka duga 6 metara košta nešto više od 300 dinara. Ako želite malo efikasnije rešenje, metod je isti, kupite silikonsku traku (devet metara je oko 1200 dinara).

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Ukoliko nemate vremena za neko dugoročnije rešenje, a hladno vam je, poslužiće i ćebe pod vratima ili prozorom. Toplota će i dalje odlaziti sa strane i pri vrhu, ali bolje išta nego ništa.

3. Iza radijatora ili peći koji se nalaze pri spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite metalnu foliju. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je staviti i dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se gubitak toplote još više smanjiti.

4. Naredni metod smo vam već pokazali i možete ga pročitati OVDE.

5. Izbegavajte da držite prozore i vrata “na kipu” jer će vam tako toplota izlaziti, a kvaliteta vazduh se neće značajno popraviti. Umesto toga provetrite prostorije nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Na pločice ili parket stavite tepih ili prostirku. Vaša stopala će se svakako radovati, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečti gubitak toplote kroz hladan patos.

7. Nakon završetka pečenja ostavite vratanca rerne otvorena jer će te tako dodatno zagrejati prostor kuhinju, pa i ostatak doma.

8. Spuštanjem spoljašnjih i unutarašnjih roletni ćete sprečiti izlazak toplote kroz prozore.

Ukoliko ste te nesreće da uopšte nemate grejanje, pokušaćemo i vama da pomognemo, zlu ne trebalo:

ili...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track