POVEĆAJTE MOŽDANU AKTIVNOST: Ovih 10 stvari će vam pomoći u tome
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

POVEĆAJTE MOŽDANU AKTIVNOST: Ovih 10 stvari će vam pomoći u tome

Zanimljivosti -

Ujednačen, ili bar izbalansiran rad obe moždane hemisfere, donosi zdravu moždanu aktivnost.

Evo saveta kako da dođete do željenog balansa:

1. Perite zube nedominantnom rukom

Naučna istraživanja su pokazala da korišćenje nedominantne hemisfere vašeg mozga (to je ono što ova vežba zahteva) rezultira bržim i značajnim proširenjem kortikalne površine. Jednostavno perite zube svojom nedominantnom rukom. Takođe, ne zaboravite da koristite istu ruku za otvaranje i istiskivanje paste za zube na četkicu.

2. Istuširajte se zatvorenih očiju

Taktilne senzacije aktiviraju različite delove našeg mozga. Svojim rukama možete da osetite teksture svog tela koje ne možete videti. Zahvaljujući nervnim završecima u vašim rukama koji šalju signale u mozak kada se dodirne koža. Pokušajte da koristite samo svoj predosećaj i čula. Budite oprezni kako biste izbegli povrede. Zatim se istuširajte u celosti zatvorenih očiju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Promenite svoju uobičajenu jutarnju rutinu

Istraživanja mozga su pokazala da promenom svoje svakodnevne rutine, povećavate debljinu korteksa i poboljšava se aktivnost mozga.Nakon doručka se obucite, izaberite drugo mesto za šetnju svog psa, promenite svoje omiljene TV kanale ili radio stanice.

4. Okrenite poznate predmete naopako (Ozbiljno, učinite to!)

Kada gledamo stvari koje su ispravno postavljene, naša leva verbalna hemisfera lako prelazi preko tih stvari i brzo prebacuje pažnju na druge stvari. Okretanjem poznatih predmeta naopako, bacate desnu polovinu mozga na posao, a ujedno pridajete više pažnje stvarima koje vidite, njihovim oblicima i tonovima.Okrenite svoje porodične slike, zidni sat ili kalendar naopačke.

5. Promenite mesto za stolom

U većini domova svaki član ima svoje mesto za stolom, ali mozak bi trebalo ponekad iznenaditi novim iskustvima u cilju razvoja. Sedite na drugo mesto kako biste promenili položaj i pogled na sobu i na ljude oko sebe.Uočićete da se promenio čak i način na koji ćete dohvatiti so i biber.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Udišite nove mirise

Verovatno se ni ne sećate na koji ste način “naučili” da povežete miris kafe s početkom novog dana.Povezivanje neobičnih mirisa i ukusa – recimo, vanilu, cimet ili pepermint – s bilo kojom aktivnošću, pomoći će vašem mozgu da izgradi nove neuronske puteve. Nedelju dana stavljajte svoj omiljeni miris blizu svog kreveta.Udišite ga čim se probudite, okupate i presvučete.

7. Otvorite prozor u autu

Hipokampus je područje mozga koje je odgovorno za pamćenje. Vaše uspomene će biti življe ako se uključe mirisi i zvuci. Pokušajte da prepoznate nove mirise i zvukove na svojoj ruti kojom vozite. Otvaranje prozora će vam u tome pomoći.

8. Proučite proizvode u supermarketu

U svim supermarketima, najprofitabilniji proizvodi uvek su smešteni u visini naših očiju. Zato kada kupujete ne vidite baš puno. Zaustavite se u svakom prolazu i pregledajte od vrha do dna proizvode na policama. Ako primetite nešto što niste videli pre, uzmite taj proizvod, pročitajte popis sastojaka i razmislite o njemu.

Apsolutno ne morate da kupite taj proizvod. Ustvari, glavni zadatak je ispunjen: slomili ste svoju rutinu i stekli novo iskustvo.

9. Više komunicirajte tokom dana

Naučne studije su u više navrata dokazale da nedostatak komunikacije ozbiljno utiče na ukupne kognitivne sposobnosti. Kako to učiniti:

Kupujte od stvarnih ljudi, izbegavajte automate.

10. Promena načina čitanja povećava moždanu aktivnost

Mi aktiviramo različita područja mozga dok čitamo ili slušamo druge ljude, čitanje na glas sebi i čitanje u sebi takođe utiče različito na rad našeg mozga. Čitajte na glas svom partneru, a zatim zamenite uloge čitatelja i slušatelja. Možda će vam trebati više vremena da završite knjigu, ali ćete na taj način biti u mogućnosti da provedete više vremena zajedno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(pasarella.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track