(FOTO) OKO NOVCA SVET SE VRTI: Ovako je izgledala novčanica od 100.000 dolara
Foto: Thinkstock

Stižu dolari!

(FOTO) OKO NOVCA SVET SE VRTI: Ovako je izgledala novčanica od 100.000 dolara

Zanimljivosti -

Svi znaju da je dolar zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država, a i jedna od omiljenih novčanica za zašivanje "u slamarice" i čuvanje za "crne dane". Ipak, malo ljudi zna da je najveća ikada odštampana novčanica celih 100.000 dolara. Još luđa je činjenica da je i dalje u upotrebi!

Američki dolar je zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država takođe veoma rasprostranjena kao rezervna valuta u nekim drugim zemljama u svetu. Procenjuje se da je preko 380 milijardi dolara u američkoj valuti u upotrebi, od toga dve trećine van Sjedinjenih Država.

E, sad zamislite da imate negde u šteku ovu novčanicu - 100.000 dolara!

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Nije reč o prevari! Novčanice od 100.000 dolara štampana je u Americi od 1934. do 1935. godine i bile su namenjene trgovanju u okviru sistema federalnih rezervi.Nikada zapravo nisu ušle u opticaj među stanovništvom, a na njima se nalazio lik Vudroa Vilsona.

Reč je o najvećem apoenu ikada štampanom u Americi. Iako su nakon uvođenja modernije bankarske tehnologije prestale da se koriste tokom 60-ih godina prošlog veka i danas su veoma retke, i dalje se smatraju zakonitim sredstvom plaćanja.

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track