NOVA ERA DIPLOMATIJE: Ova zemlja postavlja prvog ikada digitalnog ambasadora (FOTO)
Foto: Reuters, AP

ROBO-POLITIČARI

NOVA ERA DIPLOMATIJE: Ova zemlja postavlja prvog ikada digitalnog ambasadora (FOTO)

Zanimljivosti -

Digitalna diplomatija može poslužiti kao dobar instrument lobiranja, odnosno privlačenja investicija u tehnološki sektor, smatraju stručnjaci

Teza da svet postaje digitalan, dobila je još jednu potvrdu, ovog puta iz Danske, koja je stvorila na globalnom nivou prvog ikada digitalnog ambasadora. Zvanični Kopenjagen je predstavio plan postavljanja digitalnog amabasadora pri tehno gigantima kao što su Epl, Gugl i Majkrosoft, čime je stvorena prva pozicija ovog tipa u istoriji."Velike kompanije utiču na nas isto koliko i cele zemlje", rekao je danski šef diplomatije Anders Samuelsen u intervjuu za novine Politiken. "Ove kompanije postale su novi tip nacije i mi moramo da odgovorimo na izazov", dodao je.Samuelsenova izjava potpuno je na mestu, imajući u vidu činjenicu da mnoge najveće svetske kompanije zarađuju više novca nego brojne države, a takođe imaju i veći uticaj na društvo, o čemu možete pročitati ispod.

Nova ambasadorska pozicija, koja još uvek nije zvanično popunjena, otvoriće novi diplomatski kanal između SAD i Danske, što može biti naročito značajno s obzirom na zategnut start odnosa Donalda Trampa i zemalja članica EU.Istovremeno, digitalna diplomatija može poslužiti kao dobar instrument lobiranja, odnosno privlačenja investicija u tehnološki sektor, u čemu je Danska već imala uspeha - naime, Fejsbuk i Epl su već najavili planove za izgrradnju centara za podetke u Danskoj, što će prema očekivanjima, dalje pospešiti već prosperitetnu privredu zemlje.Uprkos iskoraku, Danska ne planira da zatvara tradicionalne ambasade u skorije vreme.

"Mi ćemo, naravno, nastaviti sa starim načinom razmišljanja povodom negovanja odnosa sa drugim zemljama. Jednostavno nam je potrebno da imamo bliže odnose i sa kompanijama koje na nas utiču", rekao je.

Na kraju krajeva, svet je i dalje vestfalsko mesto i tehnološki giganti i dalje ne mogu kupiti nacionalni suverenitet. Ako je nešto sigurno, to je da novi ambasador Danske neće praviti seks skandale.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:MIRA ADANJA POLAK ZA NEWSWEEK Eli Vizel: Sledeći rat će biti i poslednjiNEWSWEEK KOLUMNA Goran Milić: Ovoliko znam o životu...Muzičari u foteljama: Kako bi svet izgledao da su 1964. džezeri osvojili Belu kućuNEWSWEEK PREDSTAVLJA David Babunski: Fudbaler i njegovo drvo (FOTO, VIDEO)NEWSWEEK INTERVJU Vlasta Velisavljević: Nisam avanturista. Ja sam razbojnik!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track