MISLITE DA VAS OPSEDAJU NEČASTIVE SILE? Evo UPUTSTVA kako da ih POBEDITE i izborite se s NJIMA
Foto: Profimedia

Daleko bilo

MISLITE DA VAS OPSEDAJU NEČASTIVE SILE? Evo UPUTSTVA kako da ih POBEDITE i izborite se s NJIMA

Zanimljivosti -

Okultne aktivnosti su, kažu egzorcisti, u konstantnom porastu. Horoskopi, čitanje iz dlana te vidovnjaštvo i vernike i nevernike približavaju sotoni i zbog toga su vrlo opasni.

Čiprijano de Meo je italijanski sveštenik koji je ujedno i egzorcista od 1952. godine. On otkriva da je ključni faktor prema kome možemo prepoznati jesmo li opsednuti ili pak bolujemo od neke bolesti, reakcija na prisustvo egzorciste i molitve koje on izgovara.

- Egzorcista će najčešće izgovoriti produženu verziju molitve, a ukoliko se pojavi reakcija, to označava prisutnost 'Protivnika'. Opsednuta osoba ima različite, ali i nama već uobičajene reakcije prema egzorcistu te u njemu vidi neprijatelja protiv koga je odmah spreman da se bori - kaže ovaj katolički sveštenik.

Prema njegovim rečima tada je na licu opsednutog vidljiv strah i panika a neretko se izgovaraju pretnje i uvrede na račun Boga. Većina ljudi, piše Big Think, skeptična je prema konceptu demonske opsednutosti. Ništa drugačije nije ni u hijerarhiji Katoličke crkve koja takođe tvrdi da su slučajevi prave opsednutosti toliko retki da mnogi nikada neće biti u prilici sresti opsednutu osobu. U Katekizmu Katoličke crkve navodi se potreba da se razaznaje šta je opsednutost, a šta na primer mentalna bolest, što se kroz istoriju (pre)često poistovećivalo ili izjednačavalo.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Pre nego što se izvodi egzorcizam, veoma je bitno da se zaista radi o opsednutosti, a ne o bolesti, jer u tom slučaju osobi je potrebna pomoć medicine, ne sveštenika", navodi se u zvaničnom učenju.

Zvanični Vatikan je 2015. godine organizovao skup sa ciljem obuke egzorcista pošto je Međunarodna zajednica egzorcista godinu ranije utvrdila da je "okultna aktivnost u porastu".

Katolička crkva donosi uputstva kako se boriti protiv demona.

"Sve, kažu, počinje sa molitvom. Isto tako, bitno je izbegavati sve u vezi sa Sotonom, komunikaciju sa mrtvima i proricanje budućnosti.

"Konsultovanje horoskopa, astrologije, čitanja iz dlana i vidovnjaštva krije želju za kontrolom nad vremenom, istorijom i drugim ljudima. Svi ti fenomeni kontradiktorni su časti, poštovanju i strahopoštovanju koje dugujemo samom Bogu", upozoravaju zvaničnici Vatikana.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track