DIZNIJEVA TAJNA: Iznenadićete se kada čujete zašto junakinje uvek nose HALJINE PLAVE BOJE
Foto: PrintScreen YT

Ta boja je pouzdana, a evo i zašto...

DIZNIJEVA TAJNA: Iznenadićete se kada čujete zašto junakinje uvek nose HALJINE PLAVE BOJE

Zanimljivosti -

Pepeljuga, Elza iz Snežnog kraljevstva, Jasmin iz Aladina, uspavana lepotica i mnoge druge junakinje Diznijevih crtanih filmova često nose odeću plave boje.

Ukoliko ste se ikada pitali zbog čega je to tako, imamo odgovor. Plava boja prvenstveno predstavlja nebo. Nebu se radujemo. Plava je pouzdana. Čak i kada je oblačno, znamo da je tamo – otkriva njenu simboliku Leatris Ajsman, izvršna direktorka “Instituta Pantone Color” za boje. Odevajući ženske likove u plavu boju, Dizni ih na vrlo suptilan način osnažuje, te im daje dodatnu važnost.

Međutim, tim trikom se ne koriste samo animatori, već i producenti dugometražnih filmova koji su u plavo obukli Doroti iz “Čarobnjaka iz Oza”, Mistik iz “X-Men” serijala ili pak Laru Kroft u originalnoj “Tomb Raider” video-igri.

"Plava odeća ima aktivnu snagu, praktična je, s njom mogu da se rade mnoge stvari", otkrila je kostimografkinja Žaklin Duran koja je osmišljavala kostime Eme Votson u filmskoj adaptaciji animiranog filma “Lepotica i zver”. Svetlo plava boja ima dozu prefinjenosti.

"Bele je jedina koja nosi plavu u njenom selu. Na taj način se ističe od drugih, ali i svog okruženja", dodala je kostimografkinja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) INVAZIJA U NJUJORKU: Diznijevi i akcioni junaci spopadali prolaznike na ulici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track