NEMATE NI ENERGIJU, NI SNAGU, SVE VAS NERVIRA: Ako se pridržavate OVIH pravila, privući ćete sreću
Foto: Thinkstock

Jin i jang

NEMATE NI ENERGIJU, NI SNAGU, SVE VAS NERVIRA: Ako se pridržavate OVIH pravila, privući ćete sreću

Zanimljivosti -

Jutarnje buđenje je vreme kad se "sudaramo" sa stvarnošću, izlazimo iz jedne sfere i lagano prelazimo u drugu. Noć ima izrazitu jin energiju, za razliku od dana koji je izraziti jang.

Da bismo postigli celovitost, noću treba da spavamo kako bi telo upilo in energiju, a danju je potrebna aktivnost kako bi se kanalizirala jang energija.

Jin energija predstavlja ženski polaritet, unutrašnji svet, pasivni princip, tamu, senku, hladnoću, emocije, sposobnost primanja, plodnost, reakcije.

Jang je muški princip, želja za davanjem, svetlost, sunce, toplota, spoljni svet, kontrola, akcija i logički um. Nedostatak sna jeste znak da nismo sposobni primiti iin energiju iz određenog razloga.

Odbijanje Jin energije je znak da je u sebi već imamo i da smo je koncentrisali u toku dana te da se u toku noći aktivirao jang. Jin se koncentriše ako nismo u stanju da pustimo svoj unutrašnji svet prema vani, ako u sebi nosimo tugu, brigu, nerazjašnjene emocionalne konflikte, ako smo suviše reaktivni i osetljivi na spoljne nadražaje, ako krijemo naše osećaje i glumimo da smo neko drugi nego ono što zaista jesmo.

Na primer, žene često nastoje da svoju ranjivost prikriju maskom vamp-žene, preteranom šminkom ili upadljivom odećom i privlače mnoge poglede. Žena ima izrazitu Jin energiju, odnosno moć upijanja i ako nema jaku auru, takvi joj pogledi mogu naštetiti. U pojedinim kulturnim sredinama žene se ne pojavljuju razotkrivene na ulici i tako se štite od spoljnih uticaja. Odeća nije sredstvo za pokazivanje, samoreklamu i statusni simbol, kako se u današnje vreme doživljava, već nešto potpuno drugo.

Njena boja i materijal učestvuje u stvaranju energetskog polja, ona može da uzrokuje napetost u energetskom polju ili omogućiti bolji protok energije.

Najlon, sunđer i poliesterski materijali se dobijaju obradom nafte i njenih derivata i predstavljaju veštački materijal, isto kao što su gazirana pića hemijski napitak i ne može da se poredi s prirodnom vodom. Zato treba da volimo prirodne materijale kako bismo bili usaglašeni sa prirodnim tokovima energije.

Isto tako je i sa građevinskim materijalom koji je ugrađen u našem domu i nameštajem jer nije svedeno da li boravimo u drvenoj kolibi ili zgradi od čelične konstrukcije obloženoj staklom. Kako nas odeća štiti na ulici, tako nas zidovi štite dok smo unutar doma i veoma je važno na koji način se odvija interakcija između nas i prostora u kome boravimo.

Uvek i u svakom trenutku bi trebalo da postoji harmonija, a ako ne postoji to ćemo osetiti na svom raspoloženju.Nered u prostoru gde boravimo odraziće se na našu energiju. Slika na zidu koja simbolizuje tugu, siromaštvo, suze neće pozitivno uticati na opštu energiju prostora.

Previše crvene boje ili špicastih oblika kao i oštre linije nameštaja ili puno kontrasta može uneti nervozu i agresivnost. Nedostatak zaobljenih linija i prirodnih nijansi otežaće harmoničan protok energije.

Naglašeno prisustvo bele boje stvoriće potrebu da se stvari previše isteruju na čistac, te stanje sterilnosti, beživotnost, anemičnost, hladnoću...

Crna predstavlja najtamniju noć iz koje se počinje rađati zora, ona je istovremeno kraj starog i početak novog, stoga u mnogim kulturama crna boja predstavlja smrt, ponor i ništavilo, što je zapravo samo prelazak u sferu tajni i misterija, tako i osobe obučene u crno emituju dozu misterioznosti i nedokučivosti.

Crna nije negativna boja, ona samo predstavlja put u nepoznato, a mi se toga najviše plašimo, jer nismo spremni tragati u mraku za svetlošću.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Dominacija sive ukazuje na potrebu za kontrolom, ova boja izmiruje kontrast između bele i crne, i nije spremna da bude potpuno otvorena i pristupačna, već izražava granice u okviru kojih se ispoljava.

Siva boja je najviše zastupljena u službenim objektima gde dominiraju određena pravila, zakoni i granice ponašanja, uključujući i obavezan "službeni" osmeh koji je daleko od iskrenosti i toplote, jer označava neutralnost - odsustvo emocije.

Zemljane nijanse kao što su bež i braon osim što prezentiraju pouzdanost, odgovornost i majčinski odnos prema drugima, mogu stvoriti ozbiljnost, osećaj pritiska, brige, tuge, melanholije, žudnje, opterećenosti, ljubomore, nedostatak entuzijazma i živosti u prostoru, suviše disciplinovan i strog stav prema vezi ili braku, što može uneti dosadu i nedostatak "vazduha", kao i probleme sa probavnim traktom i želucem.

Zemlja takođe predstavlja poniznost, prizemnost, siromaštvo.

Žuta boja podstiče mentalne i analitičke aktivnosti, verbalnu komunikaciju i radoznalost, prilično je topla, radosna i otvorena.

Zelena boja i vertikatlni dizajn simbolizuje rast, zdravlje i finansijsko blagostanje.

Plava simbolizuje nebeska i vodena prostranstva, veru, pouzdanost i poverenje.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Oaza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track