(VIDEO) DING DONG NAIVČINE: Šala iz 1996. koja je zgrozila Ameriku, a i dalje joj se smeju
Foto: Youtube Printscreen

Fenomenalan PR

(VIDEO) DING DONG NAIVČINE: Šala iz 1996. koja je zgrozila Ameriku, a i dalje joj se smeju

Zanimljivosti -

Jedna od pošalica o kojoj će se pričati jako dugo, posebno u SAD-u, je ona iz 1996. godine kada je restoran brze hrane "Taco Bell" platio oglase preko celih stranica u sedam vodećih novina.

U njima su 1. aprila napisali kako je "Taco Bell" kupio simbol američke slobode - Liberty Bell (zvono slobode) i da će naziv svoje firme promeniti u "Taco Liberty Bell". Prodaju tog simbola objasnili su time da je vlada bila primorana da proda pomenuto zvono kako bi se smanjio ukupni dug zemlje.

Amerikanci su naseli, i to na desetine hiljada njih. Ljutito su zvali i "Taco Bell" i Nacionalni istorijski park buneći se protiv toga. Šala je dosegla vrhunac kada su od sekretara za odnose s javnošću Bele kuće zatražili objašnjenje. Majk Mekari se brzo i šaljivo snašao i rekao da su prodali i Linkolnov memorijalni centar i to kompaniji "Ford Motor Co." te da će ga preimenovati u "Ford Lincoln Mercury Memorial".

Tek popodne, tog 1. aprila strasti su se smirile jer je svima postalo jasno da se radi o šali. Lanac restorana brze hrane je tim potezom dobio nesvakidašnji publicitet. Dejvid Pejn, osnivač PR agencije, koja je bila uključena u stvaranje ove šale, kasnije je rekao da je to najuspešniji projekat na kom je ikada radio.

Trošak cele kampanje bio je samo 300.000 dolara, a publicitet koji je "Taco Bell" dobio vredi više od 25 miliona dolara. Prodaja hrane u restoranima im je u samo dva dana porasla za više od milion dolara.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track