MISTERIJA KONAČNO REŠENA: Evo zašto se PERTLE odvezuju dok hodamo! NIJE BEZAZLENO!
Foto: Profimedia

Pazite

MISTERIJA KONAČNO REŠENA: Evo zašto se PERTLE odvezuju dok hodamo! NIJE BEZAZLENO!

Zanimljivosti -

Iako ovaj problem deluje bezazleno, u svetu se neretko događaju nesreće čiji su uzrok upravo odvezane pertle.

Ovo svakako nije najvažnije pitanje na svetu, ali postoji otkako postoje i cipele i tenisice na pertlanje. Naučnici su napokon otkrili zašto će se svaka pertla pre ili kasnije odvezati i ustanovili da se ta pojava jednostavno ne može sprečiti.

"Čvor se razmrsi u sekundi, bez upozorenja, nezaustavljivo", objavili su naučnici u časopisu "Proceedings of the Royal Society A".

Kad otpuštanje čvora započne, nema ničega što taj proces može zaustaviti, napominju.

I dok je velikoj većini ljudi odvezana pertla samo manja neugodnost i ne zahteva više od saginjanja i ponovnog vezanja čvora, bilo je slučajeva da su posledice bile katastrofalne.

Vozač kombija usmrtio je motociklistu jer mu se odvezana pertla nekako obmotala oko papučice gasa i nije s nje uspeo na vreme da makne nogu, a jednom dečaku pertlu je zahvatio mehanizam pokretnih stepenica.

Milioni pertli odvežu se svaki dan, ali mehanika toga procesa dosad nije bila istražena. Zato su trojica inženjera mehanike sa Univerziteta u Berkliju snimila trkača na pokretnoj traci i na veoma usporenom snimku proučavala šta se zbiva s njegovim pertlama.

Ustanovili su da celovitost čvora 'napadaju' dve sile.

"Kada trčite vaša noga udara u zemlju silom koja je sedam puta jača od gravitacione", što rasteže i otpušta čvor, rekla je jedna od autorki studije Kristin Greg.

Nakon što čvor popusti, pokreti nogu, odnosno druga sila, razmrsiće omču.

"Ceo proces izgleda kao da nevidljiva ruka olabavi čvor i zatim povuče krajeve pertli", objasnili su naučnici.Dodatna istraživanja pokazala su da su neke tehnike vezanja bolje od drugih, ali ne postoji čvor koji će sprečiti odvezivanje.

"Neki čvorovi će duže izdržati, ali samo je pitanje vremena kada će i oni popustiti", kazali su.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track