Najnovije vesti

OD GRADA LJUBAVI DO GRADA GREHA: Evo kako su svetski gradovi dobili svoje NADIMKE!
Foto: Profimedia

Interesantno

OD GRADA LJUBAVI DO GRADA GREHA: Evo kako su svetski gradovi dobili svoje NADIMKE!

Zanimljivosti

Znamo da Njujork zovu "Velika jabuka", a Pariz "Grad svetlosti", ali evo kako su ovi i drugi svetski gradovi dobili nadimke.

Verovatno svi znate nadimke svetskih gradova, ali nije vam jasno kako su ih dobili. Mi imamo objašnjenje.

Njujork, Velika jabuka

Ovaj popularni nadimak se prvi put pominje 1909. godine u knjizi Edvarda Martina, u kojoj je autor pisao da stanovnici ostalih gradova Njujorčane doživljavaju kao pohlepne, nazivajući ih "velikim jabukama".

Profimedia
Profimedia

Las Vegas, Grad greha

Blok 16 u Las Vegasu je početkom 20. veka bio poznat kao deo grada u kojem se može kupiti alkohol i u kojem se mogu naći prostitutke. Taj blok je uništen tokom Drugog svetskog rata, ali je Las Vegas ponovo izgrađen, a nadimak je ostao.

Pariz, Grad ljubavi i Grad svetlosti

Prestonica Francuske je omiljena destinacija za parove zbog, a svi znaju za Most umetnosti na kojem parovi katancima "zaključavaju" svoju ljubav. Francuski jezik se često naziva "jezikom ljubavi" zbog "mekog", romatničnog prizvuka, a nadimak "Grad svetlosti" dobio je kao prva evropska prestonica koja je uvela uličnu rasvetu.

Profimedia
Profimedia

Singapur, Lavlji grad

Reč "singapura" bukvalno prevedeno znači "lavlji grad", a osnivač grada Stenford Rafls navodno je video ovu životinju - koja inače nije nastanjena u Singapuru - i odlučio da tako nazove grad.

Moskva, Beli kamen

Moskva nije dobila ovakav nadimak zbog snega, ako vam je to prvo palo na pamet, već zbog srednjovekovne arhitekture. Građevine izgrađene u Moskvi u tom periodu su uglavnom od belog kamena, a čak je i Kremljinski zid iz 14. veka bio beo. Kasnije je preuređen i sada je crvenkaste boje.

Profimedia
Profimedia

London, Stari dim

U Londonu su se u 19. i 20. veku kuće grejale na ugalj, zbog čega je grad imao ozbiljnih problema sa zagađenjem vazduha. Situacija je 1952. godine postala toliko ozbiljna da je od posledica zagađenja za pet dana umrlo 4.000 ljudi.

Profimedia
Profimedia

Mumbai, Grad snova

Mumbai nije samo najnaseljeniji, već i najbogatiji grad u Indiji. Poznat je kao Grad snova zbog toga što se mnogi iz drugih indijskih gradova sele u Mumbai, u potrazi za boljim životom.

mondo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Muka vam je od Srbije? OVI SVETSKI GRADOVI VAM PLAĆAJU DA ŽIVITE U NJIMA!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...