Šta kokosi mogu da nam kažu o bekstvu iz ozloglašenog zatvora?
Foto: Profimedia

MISTERIJA BEKSTVA IZ ALKATRAZA

Šta kokosi mogu da nam kažu o bekstvu iz ozloglašenog zatvora?

Zanimljivosti -

O bekstvu trojice muškaraca 1962. godine iz Alkatraza se priča već nekoliko decenija. Naučnici imaju ideju kako da otkriju istinu, a u tome će im pomoći kokosi, piše National Geographic Srbija.

Ako posetite Alkatraz, turistički vodič će vam sigurno reći da je iz ovog zatvora bilo nemoguće pobeći.Ipak, 11. juna 1962. godine trojica zatvorenika Frank Li Moris i braća Klarens i Džon VIlijam Anglin nestali su iz zatvora i pokušali da pobegnu na čamcu napravljenom od kabanica i sa improvizovanim veslima. Zvanična priča jeste da su se udavili u zalivu, ali nikad nije potvrđeno da nisu uspeli da pobegnu.Istraživači sa Univerziteta u Delftu prate mnoštvo kokosa koje su pustili iz Alkatraza kako bi otkrili da li je moguće pobeći iz ovog zatvora. Eksperiment je deo višegodišnjeg projekta koji predvode inženjeri Rolf Hat i Oliver Hoes.

Hat i Hoes su pustili kokose koje su opremili GPS-om i LED svetlima iz čamca blizu Alkatraza u noći 12. aprila, a uslovi su se poklopili sa plimom sličnoj 11. juna 1962. godine.Kokose su puštali u različitim vremenskim intervalima što će sakupiti podatke koje će im, nadaju se, pomoći da sklope svoj detaljni originalni model. Rezultati će biti poznati krajem godine.Naravno, postoji mogućnost da osuđenici nisu morali da se oslone na čamac napravljen od kabanice. Postoje očevici koji kažu da je begunce možda pokupio beli čamac koji je bio smešten u zalivu te noći.Kako CBC izveštava, porodica braće Anglin tvrdi da su muškarci pobegli i završili u Brazilu.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:7 kosmičkih događaja u kojima ćemo uživati u majuSkopski đački bataljon: Priča o 1.300 kaplaraPoremećaj spavanja: Šta je sindrom „eksplodirajuće glave“?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track