Najnovije vesti

(FOTO) ŠOKANTNA GREŠKA NA NOVČANICI S TITOVIM LIKOM: Sahranili ga 50 godina pre smrti!

Stare pare

(FOTO) ŠOKANTNA GREŠKA NA NOVČANICI S TITOVIM LIKOM: Sahranili ga 50 godina pre smrti!

Zanimljivosti

Jugoslovenski dinar bila je valuta koja se počela koristiti u Kraljevini SHS od 1920, a potom se koristila u Kraljevini Jugoslaviji, socijalističkoj Jugoslaviji, pa u Saveznoj republici Jugoslaviji. Imena države su se mijenjala, ali ne i dinar, koji je stekao kultni status te je "jugoslavenski" prestao biti kad ga je Srbija zamijenila srpskim dinarom, a Crna Gora eurom - godinama nakon što se nekadašnja Jugoslavija raspala.

Početkom osamdesetih donesena je odluka da se postojeća serija novca zameni novom, modernijom. U toj novoj seriji, svaka pojedina novčanica je trebala predstavljati jednu od jugoslovenskih republika, na licu bi imala jednu bitnu ličnost iz te republike, a na naličju motiv iz te republike.

Ko je zapravo bio Tito?

Najmanja novčanica od 10 dinara predstavljala bi najmanju republiku Crnu Goru, a najveća postojeća od 1.000 dinara, najveću republiku Srbiju. Uvela bi se i nova novčanica od 5.000 dinara, koja bi predstavljala Jugoslaviju. Prvo je trebala biti izdana najveća novčanica, a zatim bi se postupno zamenjivale novčanice manjih apoena.

Godine 1985. izlazi nova serija novčanica, koja je započeta uvođenjem novčanice od 5.000 dinara s likom preminulog jugoslavenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ta je, do tada najveća izdana i dugo iščekivana novčanica, izazvala pravu buru u javnosti, a ona traje i danas - ne zbog njene vrednosti, već greške koju ispočetka niko nije primetio.

Naime, uz lik Tita upisana je i godina njegovog rođenja te smrti. Umesto 1892-1980, na novčanici je pisalo 1892-1930, pa je prema njoj Tito umro 50 godina ranije!

Zanimljivo da čak ni nakon uočavanja greške ta novčanica nije povučena iz opticaja, jer je generalni direktor tadašnjeg Zavoda za izradu novčanica rekao kako je od 14 miliona štampanih novčanica, njih samo četiri posto s greškom. To znači kako je grešku na sebi nosilo oko 560 hiljada novčanica, a prema međunarodnim propisima, država koja pusti više od jednog promila novčanica s vidljivom greškom, treba povući čitav novac iz serije iz opticaja.

No, pogrešna godina smrti Tita nije jedina greška kod ove novčanice. Naime niti je službeno spomenut datum kad se pušta u opticaj, a izgled i opis novčanice bio je posve različit od onog što je najavljeno u JANI, službenom listu SFRJ.

(faktor.ba)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VIDIM DONIJELI STE OVE ROBOTE: Ceo Balkan vrišti od smeha zbog ispale crnogorske voditeljke!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...