Najnovije vesti

JAPANCI OTKRILI TAJNU DUGOVEČNOSTI: Ako želite da živite 100 godina moraju da vam krče creva!
Foto: Facebook Prinstcreen

POVEĆAVA ŽIVOTNI VEK 50 POSTO

JAPANCI OTKRILI TAJNU DUGOVEČNOSTI: Ako želite da živite 100 godina moraju da vam krče creva!

Zanimljivosti

Tajna dugovečnosti je u jednom obroku dnevno, tvrde japanski stručnjaci. Jede se samo jednom i to po mogućnosti večera. Nema doručka, ni užine.

Nutricionisti širom sveta nikako neće podržati japanske savete, ali Jošinori Nagumo, predsednik međunarodnog antiejdžing udruženja i klinke "Nagumo", koji je specijalizovan za borbu protiv raka, kaže da creva moraju da vam krče ako želite da živite dugo.

"Skorija istraživanja su pokazala da je glad ključna za fizičko zdravlje. Krčanje creva je na ćelijskom nivou znak da se u organizmu odvijaju pozitivne reakcije koje ujedno i podmlađuju", piše on u svojoj knjizi. I sam Nagumo je testirao ovaj metod i već desetak godina jede samo jedan obrok dnevno.

Serija eksperimenata je pokazala da je kalorijska restrikcija od 40 odsto povećala životni vek za 50 odsto.

Šta se dešava u organizmu kada se primenjuje ovakav režim?

Smanjuju se visceralne masnoće i aktivira gen dugovečnosti. Potrebna su 52 dana da se kompletno obnove sve ćelije u organizmu. Važno je da znate još nešto.

"Kada jedete jedan obrok dnevno, bilo da vam se to sviđa ili ne, bićete gladni. Efekat je da će vam se obim struka smanjiti postepeno. Tokom ovog procesa će se lučiti čudesan hormon - adiponektin, koji sprečava aterosklerozu i čisti krv", kaže Nagumo.

On kaže da loša ishrana ne zavisi od količinem već od kvaliteta obroka. Ova dijeta, koja je verovatno jedna od najradikalnijih, je već naišla na oštre kritike nutricionista širom sveta koji savetuju savete Jošinorija Naguma treba uzeti s velikom rezervom.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...