10 Najlepših fontana na svetu
Foto: Profimedia

10 Najlepših fontana na svetu

Zanimljivosti -

Predstavljamo vam najspektakularnije fontane, koje svojom arhitekturom i muzičkim performansom svakodnevno oduševljaju ljude širom sveta, piše National Geographic Srbija.

Beograd je poput svih većih prestonica na svetu nedavno dobio fontanu i to na trgu Slavija, a National Geographic Srbija se ovom prilikom podseća najlepših i najinspirativnijih fontana širom sveta.

1. Fontana bogatstva (Singapur) Najveća fontana na svetu je upravo Fontana bogatstva u Singapuru. Bronzani krug na fontani je osmišljen na osnovu Hindu Mandala, predstavljajući univerzum i simbolički prikaz jedinstva duha i spajanja isimbolišući jednakost i harmoniju svih rasa i religija u Singapuru.

foto: Printskrin/Facebook

2. Fontana Prijateljstva nacija (Moskva) Fontana je ukrašena sa 16 zlatnih statua koje predstavljaju bivše republike SSSR-a i nalazi se u sklopu većeg Ruskog egzibicionog centra.

foto: Printskrin/Facebook

3. Magična fontana Monžuik (Barselona) Fontana je smeštena ispod Nacionalne palate na brdu Monžuik i blizu muzeja Poble Espanjol i trga Plaça d’Espanya, a svi koji je posete ostanu zadivljeni njenom lepotom, spektaklom boja i predivne muzike.

foto: Printskrin/Facebook

4. Arčibaldova fontana (Sidnej) Memorijalna fontana Dž. F. Arčibald je smeštena u Hajd parku u centralnom Sidneju i osmišljena je kao kombinacija grčkih i rimskih uticaja, a možete primetiti i boga Apolona koji je okružen drugim mitskim bićima.

foto: Printskrin/Facebook

5. Fontana di Trevi (Rim) Centralna figura u fontani je skulptura boga Okeana. Fontana di Trevi je sigurno jedna od najposećenijih fontana na svetu, a visoka je 25 metara i široka 19 metara.

foto: Printskrin/Facebook

6. Bakingem fontana (Čikago) Napravljena je 1927. godine u centru parka Grant u središnjem delu Čikaga. Predstavlja jednu od najvećih fontana na svetu, a inspiraciju za njeno stvaranje su pronašli u fontani Latona.

foto: Printskrin/Facebook

7. Latona fontana (Versaj) Inspirisana Ovidijevim Metamorfozama, fontana u Versajskom dvorcu predstavlja legendu o Apolonovoj majci i Dijani, Latoni, koja štiti svoju decu od uvreda seljaka iz Likije i zove Jupitera da ih osveti.

foto: Printskrin/Facebook

8. Fontane pagode Big Wild Goose (Si'an) Ova muzička fontana pokriva 110.000 kvadratnih metara i nalazi se Severnom trgu najveće pagode u Aziji (Big Wild Goose). Muzički šou na fontani predstavlja jedan od najvećih na svetu.

foto: Printskrin/Facebook

9. Fontane Belađio (Las Vegas) Kao i sve u Las Vegasu, i ova fotana je pravi spektakl muzike, svetla i vode. Pre nego što počne vodeni spektakl (koji se javlja svakih 15 do 30 minuta) mlaznice razbijaju površinski sloj vode, a struktura hotela Belađio menja boje u zavisnosti od dana, predstave, praznika ili događaja.

foto: Printskrin/Facebook

10. Fontana Burdž Kalifa (Dubai) Smeštena je na veštačkom jezeru Burdž Kalife i predstavlja jedan od najspektakularnijih pogleda u celom gradu. Mlazovi vode mogu da dostignu i 150 metara visine.

foto: Printskrin/Facebook

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:

Borba s premalo i previše kilograma: 75 odsto trudnica nema zdravu telesnu težinu Prvi čovek koji se bez kanapa popeo uz poznatu stenu: Pogledajte najopasniji uspon ikada (VIDEO)

Ovo su svetski gradovi koje će klimatske promene prvo pogoditi (MAPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track