Najnovije vesti

PAŽNJA! MESTO NA KOM GRADITE KUĆU JE VAŽNO: Ovi znakovi dokazuju da je povoljno tlo!
Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNI

PAŽNJA! MESTO NA KOM GRADITE KUĆU JE VAŽNO: Ovi znakovi dokazuju da je povoljno tlo!

Zanimljivosti
15:15h

Nije svejedno gde ćete da sagradite svoj dom! Ako ste se odlučili na ovakav poduhvat, morate da obratite pažnju na sledeće stvari koje su jako bitne.

Prva stvar koju treba da uradite jeste da utvrdite da li je mesto za gradnju kuće na tom placu poželjno ili ne? A evo kako su naši preci to radili!

Postoje određene stvari, tj rituali koji će vam dati odgovor na ovo pitanje, da li je to mesto dobro za gradnju kuće ili ne.

Naši stari su verovali da su povoljna i srećna mesta ona gde životinje mogu i vole da borave, tako da su na mesto koje su izabrali za gradnju dovodili ovce ili druge životinje ogradili ih o pustili da prenoće. Ako su životinje mirno spavale, po nekom starom uverenju to mesto je bilo povoljno za gradnju.

foto: Profimedia

U Mačvi i Šumadiji postojao je jedan drugačiji ritual. Na izabranom mestu stavila bi se četiri kamena na mestu gde bi trebala da dođu četri ugla kuće. Oni bi tako prenoćili i kada bi se sutradan ispod kamenja našli insekti ili druge životinje, to bi bio pozitivan znak. Ako se ništa ne nađe kamenje se pomera na drugo mesto i tako sve dok se ispod njega nešto ne pojavi

Ovo se i dan danas praktikuje, naime kada se izliva temelj pozeljna je neka zrtva da bi se umilostio Bog i blagodario gradnju. Klalo bi se jagnje, ovan ili petao i malo krvi bi bilo isprskano po temelje. U nekim krajevima i glava životinje bi bila uzidana u samu kuću.

Merenje senke je metod prema kojemu su majstori naime pribavljali žrtvu za kuću tako da kada bi neko prišao gradnji oni bi svilenim koncem izmerili njegovu senku, koji bi potom uzidali u temelj. Prema verovanju taj čovek bi ubrzo umro a njegov duh bi se pobrinuo o novoj kući i na taj način bi postao kućni duh – talason.

foto: Profimedia

U Crnoj Gori je postajao ritual žrtvovanja 4 ovna na 4 ugla. Dana je to malo drugačije i u temelje se ugrađuje flaša sa vinom, žitom ili novcem. Ponegde se flaša sa vinom ili žitom ostavljala na mesto gradnje da prenoći i sutradan ako je sve ostalo kako je postavljeno mesto je bilo pogodno ako nije odustajalo bi se od gradnje.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/opanak/rasen)

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Radikalizovan štrajk u Goši, blokirana Železnička stanica u Smederevskoj Palanci!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...