SAMO ASTRONAUTI ZNAJU ZAŠTO: Oni nikada ne plaču i uz pribor za jelo koriste makaze
Foto: Profimedia

NEKE STVARI SU I GROZNE

SAMO ASTRONAUTI ZNAJU ZAŠTO: Oni nikada ne plaču i uz pribor za jelo koriste makaze

Zanimljivosti -

Na Međunarodnoj svemirskoj postavi (ISS) sve se reciklira, čak i mokraća, koja se reciklira i destilira tako da postaje pijaća voda.

GOLI U KOSMOSU: Astronauti ostaju bez svemirskih odela?

Šta je gore, a šta dolje?

Pojmovi gore i dolje u svemiru pomalo gube svoje značenje pa se ni astronauti u ISS time ne opterećuju previše. Kako nam je u našim kućama na Zemlji normalno da svetla budu postavljena na plafonu, tako se i glavna svetla u modulima smatraju plafonom, pa astronauti imaju glave okrenute prema njima dok jedu ili dok lebde kroz prostor.

Ah, ta mikrogravitacija!

Svakom astronautu u njegovom prvom boravku u svemiru pomalo je čudno bestežinsko stanje u kojem se nalazi, ali se navikne za najkasnije dva dana. Uskoro lebdenje kao način kretanja postane normalno.

foto: Profimedia

Šta je na meniju?

Jelovnik astronauta u svemiru isti je kao i naš samo što je hrana sušena ili smrznuta. Pazi se na to da obroci sadrže preporučene dnevne doze (RDA) vitamina i minerala. Gastronomskim željama pojedinih astronauta može se udovoljiti, ali stručni tim nutricionista mora proveriti sadrže li obroci sve potrebno. Neki astronauti u svemiru iskuse promene u osećaju ukusa. Zbog manjka gravitacije hrana koju konzumiraju ne putuje prema želucu nego se diže prema glavi, što može izazazvati podrigivanje i probleme s probavom.

A higijena?

Iz razumljivih (gravitacijskih) razloga na svemirskim stanicama nema tuševa. Astronauti za umivanje upotrebljavaju vlažne maramice. Pranje kose je poseban problem. Koriste se šamponima koji se ne ispiraju ili suvim šamponima.

foto: Profimedia

Nije za cmizdravce!

U svemiru možete plakati, ali suze vam neće kliziti niz lice. Ako astronaut u svemirskoj postaji zaplače (od sreće, nadajmo se), suza poprima oblik mehurića i zadržava se na površini kože ne klizeći. Ako je astronaut skine prstom, suza poput kuglice nastavi da leti u prostoru.

Problematične čarape

Kako astronauti u svemirskoj stanici ne hodaju nego lebde u bestežinskom stanju, koža na njihovim stopalima postaje potpuno mekana. Zato kad menjaju čarape (jednom nedeljno), moraju to učini sa čarapom, jer skidaju i celi gornji sloj kože stopala. Donje rublje takođe se menja svaka 3 dana.

Viljuška nož i makaze!

Osim uobičajenog pribora za jelo: kašike, viljuške i noža, svaki astronaut na svom tanjiru s jelom ima i makaze da bi mogao da prereže vrećice u koje je hrana spakovana. Da ne bipribor leteo, sve je za tanjir pričvršćeno magnetima.

Kurir.rs/Jutarnji.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track