SVI BEŽE U NEMAČKU, A ŠTA IH TAMO ČEKA? Evo kolike su plate i koliko je potrebno da se preživi!
Foto: Profimedia

IZ ISKUSTVA

SVI BEŽE U NEMAČKU, A ŠTA IH TAMO ČEKA? Evo kolike su plate i koliko je potrebno da se preživi!

Zanimljivosti -

U proseku 32.000 ljudi godišnje ode iz Srbije u potrazi za "boljim životom", a od toga tradicionalno najviše ode u Nemačku. Međutim, dok većina veruje da je Nemačka "obećani raj", postoji ipak nekoliko stvari koje budući gastarbajteri treba da znaju pre nego se odluče za selidbu.

Kakav će vam život u tuđini biti, zavisi naravno od onoga za koji posao ste kvalifikovani. Evo nekoliko primera kako i koliko se zarađuje u Nemačkoj.

Građevinski inženjeri mesečno zarađuju oko 3.000 evra bruto, odnosno 2.000 neto, a arhitekte su u rangu građevinskih inženjera, lekari i matematičari zarađuju 600 evra više mesečno, dok informatičari zarađuju oko 2.300 evra neto.

foto: Profimedia

Konobari, kuvari i frizeri mesečno zarađuju 1.000 evra plus napojnice.

foto: Profimedia

Automehaničari, električari i modeli zarađuju oko 1.300 evra, a negovatelji sa iskustvom zarađuju 1.600 evra neto, javlja Dojče vele.

foto: Profimedia

Međutim, za stan i režije od plate svakog meseca, zavisno o mestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 evra. Za hranu se u proseku izdvaja 280 evra po osobi, dok mesečna karta za javni prevoz stoji najmanje 50 do 100 evra mesečno.

foto: Profimedia

Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Nemačkoj i trenutno je zaposlen kao negovatelj u jednom staračkom domu. Bolje živi u Nemačkoj s jednom, nego u Srbiji s tri plate.

"U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rendgen tehničar u bolnici, poslepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću. Supruga je takođe bila zaposlena. Praktično smo imali tri plate i s te tri plate smo bili negde na nuli. Ovde ćemo s jednom platom moći normalno da živimo, a moći ćemo da priuštimo i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali", kazao je Milivojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track