OD MINUS 90 DO PLUS 56: Ovo su mesta sa najekstremnijim klimatskim uslovima!
Foto: Profimedia

U JUNJONIVILU JE PALO 31,2 MILIMETARA KIŠE

OD MINUS 90 DO PLUS 56: Ovo su mesta sa najekstremnijim klimatskim uslovima!

Zanimljivosti -

Ovih dana građani Srbije suočavaju se sa žestokim vrućinama, koje nije lako podnositi. Mada je trenutno tepmeratura na nešto nižim podeocima, metereolozi za vikend najavljuju pravi pakao. Međutim, nije loše imati na umu da su naše vremenske prilike ipak daleko od ekstremnih, a u nastavku teksta možete pročitati koja su to mesta na svetu koja se mogu podičiti najekstremnijom klimom, po podacima

Svetske meteorološke organizacije:

Najniža temperatura. "Najdeblji minus" zabeležen je u Vostoku, na Antarktiku, gde je 21. jula 1983. izmereno rekordnih minus 89,2 stepeni Celzijusa.

Najviša temperatura. U "Dolini smrti" u Kaliforniji leta 1913. godine izmereno je neverojatnih 56,7 Celzijusa.

Najviše padavina za minut. U američkoj državi Meriland, u gradu Junjonvil, 4. jula 1956. palo je 31,2 milimetra kiše.

foto: Profimedia

Najviše padalina za dan. Najviše kiše u jednom danu palo je dok je prolazio ciklon Denis u Indijskom oceanu, čak 1,825 metra od 7. do 8. januara 1966. godine.

Najjači grad. Najjači grad ikada pao je u Gopalgandžu, u Bangladešu, 14. aprila 1986. godine. Tada su poginule 92 osobe, a prijavljeni su komadi leda teški čak jedan kilogram.

Najduži sušni period. Najduži period bez padavina je zabeležen u Čileu, u gradu Arika, gde kap kiše nije pala punih 14 godina, od oktobra 1903. do januara 1918. godine.

Najviši hladni gejzir. U Andernahu, u Nemačkoj, zabeležen je 16. septembra 2002. godine mlaz vode visok 61,5 metara kog je izbacio gejzir.

Najhladniji put. Ruski auto-put Kolima je najhladniji na svetu. Tamo temperature ponekad padaju i do minus 67,7 stepeni. Da stvar bude još strašnija, jedan deo tog auto-puta se zove "Put kostiju", u znak sećanja na zatvorenike koji su preminuli gradeći ga.

Najveća ledena pustinja. Najveća ledena pustinja koja nije u polarnom delu je na teritoriji Kanade. Nalazi se u nacionalnom parku Kluane i prostire se na području od 21.980 kvadratnih kilometara.

Naseljeno mesto sa najnižom temperaturom. Ojmajkon u Sibiru je najhladnije mesto van Antarktika u kojem žive ljudi. Tamo temperature padaju do minus 68 stepeni.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Alo, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track