DELUJTE MUDRO: Nemojte lagati svoju decu
Foto: Shutterstock

UVEK NAĐITE NAČIN DA KLINCIMA KAŽETE ISTINU

DELUJTE MUDRO: Nemojte lagati svoju decu

Zanimljivosti -

Roditeljima je ponekad jednostavnije da izgovore neku malu neistinu kako bi disciplinovali mališane, ali to nikako ne treba raditi često

Ponekad je roditeljima jednostavnije da deci kažu neku sitnu laž nego da odugovlače i raspravljaju.

Međutim, takve stvari neprimetno pređu u naviku, što nikako nije dobro za vaspitanje klinaca.

Evo pet malih laži koje roditelji redovno govore svojoj deci, a ne bi smeli:

foto: Shutterstock

Obećavam da te neće boleti

S ovom laži poslužio se svaki roditelj bar jednom u životu, i to najčešće tokom posete lekaru. Vriska i plač nezaobilazni su kada dete prima injekciju ili vakcinu, a kako bismo ih umirili, često izgovaramo ovu laž. Umesto toga, probajte da im objasnite da će malo zaboleti, ali da će brzo sve biti gotovo, da treba da budu hrabri, da ćete biti uz njih i da će uskoro zaboraviti na to.

Park više ne radi

Naravno da nijedan parkić nema radno vreme, ali nema potrebe da klincima kažete da je zatvoren ili da sada više nikoga nema tamo. Umesto toga recite im istinu. Neke obaveze poput domaćeg, jela ili odlaska u krevet moraju se obaviti i tada za igru napolju nije vreme. Verovatno će se žaliti i plakati, ali će vrlo brzo shvatiti da ne može baš uvek biti po njihovom.

foto: Shutterstock

Dolazim za minut

Svi mi ovo mnogo puta kažemo, ali retko kad ispoštujemo to vreme. Naravno da je namera roditelja uvek dobra, ali ova laž je potpuno nepotrebna.

Deci jednostavno tačno opišite šta radite i kada ćete biti gotovi s tim jer postoji šansa da će to potrajati malo duže od jednog minuta.

Vreme je za spavanje

Terate dete u krevet u pola devet, a obično to radite posle devet. Ova laž vrlo je kratkotrajna, jer čim deca počnu da shvataju pojam vremena, počeće da vas prozivaju zbog ove laži. Umesto toga izrazite se drugačije. Recite im da je vreme za spremanje za krevet i počnite s ovom rutinom svaki put u isto vreme.

foto: Shutterstock

Odlazim bez tebe

Ovu laž zaista nema smisla izgovarati jer se, kao prvo, deca mogu uplašiti napuštanja, a kao drugo, kada je često upotrebljavate, oni vrlo dobro kapiraju da manipulišete njima i da to nije tačno.

Umesto toga im recite da, ako ne krenu sada, kasnije neće moći da gledaju crtani film ili da rade nešto drugo što vole. Klinci će vas tada poslušati jer će tada vaše reči imati određenu težinu.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track