(VIDEO) KONAČNO OTKRIVENO KAKO JE IZGLEDALA MARIJA MAGDALENA: Pogledajte njeno pravo lice!
Foto: Printscreen YT

3-D MODEL

(VIDEO) KONAČNO OTKRIVENO KAKO JE IZGLEDALA MARIJA MAGDALENA: Pogledajte njeno pravo lice!

Zanimljivosti -

U srednjevekovnom gradu na jugu Francuske, kripta ispod bazilike Svetog Maksimina skriva jedan od najpoznatijih svetskih skupova ljudskih ostataka. Tu je i lobanja sa kostima Marije Magdalene, savremenice i sledbenice Isusa Hrista. Naučnici koriste ostatke da bi rekonstrukcijom pokazali kako je ona izgledala.

Rekonstrukcija lica kompjuterskim modeliranjem lobanje prikazuje ženu s oštrim nosem, visokim jagodicama i okruglim licem.

"Nismo sigurni da je to prava lobanja Marije Magdalene", rekao je Filip Čarli, biološki antropolog sa Univerziteta Versaj. On navodi da je ipak bilo važno da se Marija Magdalena izvuče je iz anonimnosti.

Čarli je rekonstrukciju objavio u saradnji sa vizuelnim forenzičarem Filipeom Freošom, koji se zainteresovao za lobanju kada je pre tri godine na jugu Francuske istraživao druge ostatke. U bazilici je zaključanu u staklenom kućištu našao žensku lobanju.

foto: Printscreen YT

Uzimanjem više od 500 fotografija koje su pokazivale različite uglove lobanje stvorili su 3-D model lica. Otkriveno je da je lobanja pripadala ženi koja je imala oko 50 godina,. Njen oblik nosa je određen pomoću trigonometrijskih merenja baziranih na karakteristikama u skladu s dobi, polom i nacionalnošću lobanje.

(Kurir.rs/Nationalgeographic.com, Foto: Printscreen/YT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track