Najnovije vesti

SIMBOL MOĆI, OBILJA I SREĆE: Gajite hrizanteme u svom domu na ovaj način!
Foto: Shutterstock

JESENJE RUŽE

SIMBOL MOĆI, OBILJA I SREĆE: Gajite hrizanteme u svom domu na ovaj način!

Zanimljivosti

Roze, ljubičaste ili žute, punog ili običnog cveta - postoji oko 5.000 različitih vrsta i sorti ove žbunaste cvetnice

Jesen bez hrizantema je kao lasta bez proleća. Patuljaste, klasične, u saksiji, žardinjeri ili u leji, vašu okolinu obojiće u razne boje, od bele i žute, preko ružičaste i crvene - do svetloljubičaste. Postoje i dvobojni kultivari i oni sa šatiranim cvetovima.

Hrizantema ili jesenja ruža, kako je još zovu u našim krajevima, žbunasta je biljka koja cveta tokom poznog leta i tokom jeseni. Da biste joj produžili vreme cvetanja, redovno uklanjajte precvetale cvetove, a tokom zimskih meseci biljke koje su napolju zagrnite slamom kako biste ih zaštitili od velikih mrazeva, koje ne podnose.

foto: Shutterstock

I primerke u saksijama i one u leji postavite na osunčano mesto, redovno ih zalivajte, svakodnevno ukoliko je moguće. Na proleće, kada prođe period cvetanja, vrhove izdanaka skratite kako bi hrizantema zadržala lep i žbunast oblik. S proleća joj dajte dodatnu snagu đubrivom bogatim azotom, a kasnije onim s većom količinom kalijuma.

I svakako bi trebalo da imate bar jednu hrizantemu u svom domu ili vrtu, jer, po japanskom verovanju, hrizantema je simbol moći, obilja i sreće. U Zemlji izlazećeg sunca ona je nacionalni cvet, simbol sunca, odnosno carske porodice.

Kurir.rs

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ovih sedam stvari obavezno izbacite iz kuće

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...