OPREZ ZBOG POMERANJA SATA: Ovih 5 zdravstvenih problema vam se mogu desiti!
Foto: Shutterstock

POČELO JE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

OPREZ ZBOG POMERANJA SATA: Ovih 5 zdravstvenih problema vam se mogu desiti!

Zanimljivosti -

Pomeranje sata unapred u nedelju je odlična prilika za naučnike da ispitaju kako pomeranje vremena utiče na naše zdravlje.

Tako će uspeti da objasne određeni uticaj koji pomeranje vremena ima na zdravlje i probleme koji se u tom periodu mogu javiti.

"Nije baš najjasnije zašto se neka od ovih stanja javljaju i da li su samo produkt slučajnosti. Ne postoje ispitivanja koja potvrđuju vezu između promene vremena i bolesti, rekao je Rasel Rozenberg predsedavajući Nacionalne fondacije sna.

Imajući to u vidu, ovo su pet problema koje neki naučnici povezuju sa promenom vremena.

foto: Shutterstock

Nesreće u saobraćaju

Porast broja saobraćajnih nesreća je možda najbolji pokazatelj koje posledice po zdravlje ima promena vremena. Naime, umor usled poremećenog sna može da utiče na pažnju tokom vožnje zbog čega su vozači manje oprezni. Takođe, ova promena može da bude i pozitivna s obzirom na podatak da spavanje jedan sat duže povećava pažnju pešaka pa je manji broj nesreća u kojima su oni žrtve.

foto: Nebojša Mandić

Nesreće na radnom mestu

Ponedeljkom su veće šanse da se povredite na poslu, pogotovo ako je prethodnog dana vreme promenjeno.

foto: Profimedia

Nesanica

U kulturi u kojoj nam stalno nameću da moramo duže i redovno da spavamo i imamo zdrave navike kada je spavanje u pitanju svaka promena ritma je štetna. Zbog tog pomeranja napred ili nazad često gubimo ritam na koji smo navikli i treba nam period adaptacije ne bi li se vratili na staro.

foto: Profimedia

Srčani udari

Povezanost između neispavanosti i infarkta poznata je još od 2008. godine i pokazuje da je za 5 procenata veći broj ljudi koji dožive infarkt ovog dana u odnosu na druge. Uzrok tome je loš san i poremećen bio ritam.

foto: Profimedia

Samoubistva

Primećeno je da su samoubistva učestalija kada dođe do promene vremena. Ono što je čudno jeste da je veća stopa samoubistava muškaraca u ovom periodu dok to ne utiče na žene. Uzrok tome je možda nedostatak dnevnog svetla i zimska depresija.

foto: Profimedia

(Kurir.rs, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track