Najnovije vesti

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE POTVRĐUJE: Psihopate najčešće briljiraju na ovim fakultetima!
Foto: Profimedia

BIĆETE IZNENAĐENI

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE POTVRĐUJE: Psihopate najčešće briljiraju na ovim fakultetima!

Zanimljivosti

Psihopate verovatno jesu sebični, jadni i asocijalni ljudi, ali u nečemu su bolji od svih ostalih.

Kada je reč o poslovnim predmetima i ekonomiji, tu psihopatima nema premca, pokazuje istraživanje. To podupire mišljenje o poslovnim ljudima kao neumornima i orijentisanima na sebe i svoj uspeh.

 

S druge strane, oni koji imaju najmanje psihopatskih obeležja odlučuju se na studije psihologije. Rezultati su to pokazali iz istraživanja na 400 danskih studenata, koji su ispunjavali test ličnosti i otkrili informacije o tomu čime se u budućnosti žele da se bave. Testiranje je sprovedeno pre nego što su upisali fakultet, tako da se isključuje mogućnost da ih je studiranje pretvorilo u psihopate.

 

foto: Profimedia

 

Oni koji su odlučili da studiraju ekonomiju ili neki srodan fakultet, najbolje su prošli na testovima s “mračnim” pitanjima.

 

“Postoji više pojedinaca s manipulativnim, nemilosrdnim i egoističnim ponašanjem u korporacijskom svetu nego na drugim mestima, što se očitava akumulativnim istraživanjima korporativnih psihopata. Dugo se mislilo da je to delimično zbog specifičnog modela ljudskog bića kom su studenti ekonomije, poslovanja i prava dosledno izloženi tokom studija - tradicionalni ‘homo economicus’ model koji naglašava racionalnost i ličniinteres”, napisali su autori istraživanja.

 

foto: Profimedia

 

Ipak, odlazak u te vode ukorijenjen je, čini se, i pre nego zakorače na fakultet.

 

“Želja za moći, statusom i novcem, koja karakteriše psihopate, može ih usmeriti na ekonomsku, poslovnu i pravnu edukaciju, jer ta edukacija utire put za karijeru u korporativnom svetu, a korporativni svet nagrađuje egoizam i pruža okruženje u kojem pojedinci s mračnim osobinama mogu iskoristiti svoje kvalitete i uspeti”, stoji u njihovom izveštaju.

 

Kurir.rs/Psy blog, Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...