Najnovije vesti

SAD ĆETE ČEŠĆE PRATI SUDOVE: Istraživanje pokazalo da ova aktivnost produžava život!
Foto: profimedia

istraživanje

SAD ĆETE ČEŠĆE PRATI SUDOVE: Istraživanje pokazalo da ova aktivnost produžava život!

Zanimljivosti

Svakodnevne lake fizičke vežbe, koje uključuju trčanje i pranje sudova, zajedno sa drugim kućnim obavezama, produžavaju život, tvrde naučnici.

Istraživanje objavljeno u časopisu Američkog američkog gerijatrijskog društva, pokazalo je da svakodnevna fizička aktivnost, kao i  kućni poslovi, poput pranja sudova, produžavaju životni vek.

U istraživanju je učestvovalo 6.000 žena starosti od 65 do 99 godina. Naučnici su pratili njihovu svakodnevnu fizičku aktivnost pomoću fitnes sistema za praćenje, kao i njihovo zdravstveno stanje, tokom tri godine, piše Sputnik.

foto: profimedia

Prema dobijenim rezultatima, stopa smrtnosti onih žena koje su bile fizički aktivne najmanje 30 minuta dnevno bila je 12 posto niža nego kod onih koje vode uglavnom neaktivan način života. Povećanje svakodnevnog opterećenja do jednog sata smanjuje verovatnoću smrti za 39 posto.

"Dugo se smatralo da takve aktivnosti nisu dovoljne da bi čovek bio zdrav. Ali sada imamo dokaze da čak i slabija aktivnost žena smanjuje verovatnoću da će umreti u naredne tri ili četiri godine", izjavila je saradnica na istraživanju, specijalista Andrea Lakrua.

Kurir.rs/ Radio Sarajevo.ba, Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...