NOĆAS ČEKAMO SRPKU NOVU GODINU: Evo koliko je već slavimo, zašto i na koja narodna verovanja ne smete da zaboravite!
Foto: AP

DOBRO ZAPAMTITE

NOĆAS ČEKAMO SRPKU NOVU GODINU: Evo koliko je već slavimo, zašto i na koja narodna verovanja ne smete da zaboravite!

Zanimljivosti -

Srbi će noćas dočekati Novu godinu po julijanskom kalendaru, u narodu poznatiju pod imenom Srpska ili pravoslavna Nova godina.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odlučila je da 1919. godine odbaci računanje vremena po starom julijanskom kalendaru i prihvati gregorijanski, koji je već uveliko važio u većem delu sveta.

Mnogi Srbi su kao pravoslavci postili svih 40 dana Božićnog posta, pa im je Nova godina 13. na 14. januar bila savršena da lumpuje uz mrsnu hranu i alkohol.

foto: Shutterstock

Nastavljanje slavljenja Nove godine po starom kalendaru izazvalo je negodovanje katoličkih Hrvata koji su tražili da je kralj Aleksandar zabrani. Upravo zbog toga, Srbi su iz prkosa narednih godina sve glasnije slavili "svoju" Novu godinu, koja potom dobija i epitet da je srpska.

Mnogi možda ne znaju da je te iste 1923. godine malo nedostajalo da Srpska pravoslavna crkva prihvati Novi julijanski kalendar koji je izradio Milutin Milanković, a po kome bi Nova godina dolazila u isto vreme kao po greogrijanskom kalendaru.

Za ovu noć postoje razna verovanja, a neka od njih su da obavezno uzmete kašiku meda za zdravlje, i da u ponoć ostanite budni kako biste imali sreće u ljubavi.

foto: Profimedia

(Kurir.rs, Foto:AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja