PSIHIČKA OBOLJENJA KOD ŽIVOTINJA: Mačke mogu da obole i od stresa
Foto: Shutterstock

LJUBIMCI

PSIHIČKA OBOLJENJA KOD ŽIVOTINJA: Mačke mogu da obole i od stresa

Zanimljivosti -

Uzroci mogu biti razni, zdravstveni ili socijalni, a na njih posebno utiče odnos koji imaju s vlasnikom, najteža solucija je uspavati ih

Baš kao ljudi, i kućni ljubimci, mačke i psi, mogu psihički da obole. Budite oprezni, imajte razumevanja, ne ostavljajte predugo svoje kućne ljubimce same, hranite ih redovno, pokazujte im ljubav, jer u suprotnom, oni će vrlo brzo da obole.

Što se tiče lečenja, ukoliko se efekat ne postigne upotrebom određenih medikamenata i različitim pristupima, životinje, nažalost, moraju da se uspavaju. Sagovornici Kurira kažu da vlasnici moraju voditi računa kako postupaju sa svojim ljubimcima i da su psihička oboljenja kod životinja prisutna, ali da su češća među macama nego psima.

Zdravstveni problemi

- Na pojavu psihičkih problema kod mačaka utiče više faktora, a postoje dve osnovne grupe razloga nastanka - idiopatski, odnosno urođeni i stečeni, koji se javljaju kasnije tokom života. Druga grupa su uzroci socijalne prirode, kao posledica odnosa između životinje i ljudi, mada i zdravstveni problemi mogu biti jedan od uzorka. Isto tako, ukoliko je ne hranite redovno, ako je sama duže vreme, ako se na nju ne obraća dovoljno pažnje, ukoliko je ne mazite, ne češkate - objašnjava veterinar dr Dragan Vesić iz veterinarske ambulante „Sveti vrači“.

Prema njegovim rečima, zdravstveni uzorci koji mogu uticati na pojavu ludila kod mačaka su neurološki problemi, hormonalni, problemi sa zubima, besnilo, bol u zglobovima, neki udarac, trauma, pa i grubi postupak.

- Za razliku od pasa, mačke vole da budu voljene i da su u centru pažnje, mačke traže slugu, a psi gospodara. Kod maca se javlja agresivno ponašanje, isto tako u igri mogu da vas ujedu, ogrebu. U pet do šest odsto slučajeva javlja se oblik agresivnosti da napadnu vlasnika i da su arogantne. Jedina prevencija je dobar pristup vlasnika prema životinji, jer je u osnovi stres jedan od glavnih uzroka. Stres može biti veoma opasan i kod mačaka može da izazove čitav niz oboljenja - upozorava dr Vesić.

foto: Privatna Arhiva

Redovna ishrana

Kada mačka psihički oboli, prvo je treba sterilisati, kaže on i dodaje da se prepisuje i terapija, ali i da je potrebno tokom lečenje raditi na tome da se mačka resocijalizuje:

- Redovna ishrana, maženje, biti u što bližem kontaktu s macom, to su prvi koraci, a nakon toga ide primena medikamenata. Najgora i najteža solucija je uspavljivanje.

Na pojavu psihičkog poremećaja kod pasa utiču drugi razlozi. Oni mogu biti genetski, ali i loš odnos vlasnika prema psu i surova dresura mogu izazvati ludilo.

- I pretrpljen strah utiče na to, pa i petarde, kao i boravak u neodgovarajućim uslovima. Psi to ispoljavaju agresivnim ponašanjem, iznenadnim napadima bez razloga, ali oni nisu krivi za to, to je ljudski faktor. Prevencija je normalno postupanje vlasnika prema psu i bez surove dresure, a što se tiče lečenja, može se probati sedativima i drugačijim pristupom, šetnjom - navodi veterinar dr Nenad Vuletić iz ambulante „Maj vet“.

SIMPTOMI KOD MAČAKA

- raširene zenice

- izbacivanje jezika

- kočenje prednjih ekstremiteta

- nervozno vrtenje repom

- ispuštanje zvukova (kao da reži, frkće i sikće)

- agresivno ponašanje

LEČENJE

- resocijalizacija

- redovna ishrana

- igra

- dijagnostički postupci

- medikamenti

KOD PASA

- agresivno ponašanje

- iznenadni napadi

- BES

LEČENJE

- drugačiji pristup

- sedativi

- redovna šetnja

- boravak u uslovima koji odgovaraju psu

Ekstremna agresija

POKUŠATI SA PROMENOM AMBIJENTA I VLASNIKA

Kad je mačka ekstremno agresivna prema vlasniku, treba detaljno uraditi zdravstvene analize.

- Treba isključiti neurološka oboljenja, oboljenja štitne žledzde, zglobova. To su ti dijagnostički postupci koje treba odraditi. Vlasnik treba da uradi resocijalizaciju, hranom, tretmanom, igrom, ponovnim prilazom životinji. Ima dva do tri odsto slučajeva da mačka doživi vlasnika kao pretnju. Moguće je promeniti i vlasnika, ambijent, treba pokušati i sa tim - objašnjava dr Vesić.

Kurir / Mina Branković

Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track