MRAČNA ISTORIJA SVETOG VALENTINA: Bilo je to daleko od ROMANTIKE! Žrtvali su koze i pse i njihovim leševima udarali  žene, a razlog će vas ZGROZITI!
Foto: Profimedia

Čistili grad od zlih duhova i prizivali plodnost i zdravlje

MRAČNA ISTORIJA SVETOG VALENTINA: Bilo je to daleko od ROMANTIKE! Žrtvali su koze i pse i njihovim leševima udarali žene, a razlog će vas ZGROZITI!

Zanimljivosti -

Taj datum, 14. febrauar, u davna vremena je bio sve samo ne romantičan. Povezivao se s plodnošću i krvlju. Stari Rimljani slavili su Luperkalije između 13. i 15. februar.

Tada su čistili grad od zlih duhova i prizivali plodnost i zdravlje. Običaj je bio da muškarci žrtvuju kozu i psa i njihovim leševima udaraju žene - ne bi li postale plodnije.

"Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene je trebalo da se nameste muškarcima da ih udaraju. Verovali su da će ih to učiniti plodnijima", objašnjava Noel Lenski, istoričar sa Univerziteta Kolorado.

Rimski sveštenici bi se presvukli u kožu, hodali gradom i šibali koga stignu, a cilj su bile devojke i žene koje su porodice čak gurale na ulicu kako bi ih sveštenici mogli izudarati. Smatralo se dobrim znakom ako sveštenik istuče neku od njih. Bio je običaj da organizuju svojevrsnu lutriju u kojoj su mladi muškarci iz tegle izvlačili imena žena. Potom bi se spojili i ostali zajedno tokom festivala, a možda i kasnije.

foto: Printscreen

Više je teorija

Valentinovo se povezuje s pogubljenjem dvojice muškaraca koji su se obojica zvali Valentino, a ubiti ih je dao car Klaudije II. Bilo je to u 3. veku, 14. februara, ali različitih godina. Njihovo mučeništvo je Katolička crkva uzdigla proslavom Svetog Valentina - to je jedna od teorija.

Prema drugom verovanju, Klaudije II zabranio je mladićima u Rimu da se žene jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Ali, sveštenik Valentin ga nije poslušao već je nastavio da venčava, ali u tajnosti. Međutim, tajna nije dugo ostala tajnom i sveštenik je pogubljen.

Treće verovanje kaže kako se Valentin zaljubio u ćerku čuvara zatvora dok je sedeo iza rešetaka. Pre nego što su ga odveli na stratište i pogubili, poslao je toj devojci pismo u kojemu joj otkriva svoju ljubav - pismo je završio rečima "Od tvog Valentina".

U 5. veku Papa Gelazije I ukinuo je Luperkalije i 14. februara proglasio danom Svetog Valentina.

foto: Printscreen

Još mračnih događaja na Valentinovo

* Takozvani masakr na Valentinovo desio se 14. februara 1929. godine. Bio jedan od najkrvavijih dana u istoriji mafije kada je u Čikago ubijeno sedam muškaraca, u garaži iz koje su irski gangster Bugs Morana i njegova ekipa distribuirali alkohol tokom prohibicije. Iako ovaj masakr nikada nije službeno bio povezan sa Al Kaponom, smatralo se da je upravo on bio odgovoran za ta ubistva.

* Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus ubio je svoju devojku, manekenku Rivu Stinkamp u njihovom stanu 14. februara 2013. godine sa četiri hica iz pištolja. Kasnije je pokušavao to prikazati kao slučajnost, ali nije mu uspelo pa je završio iza rešetaka - dobio je 13 godina zatvora. I danas tvrdi da je mislio kako je provalnik u kući pa je zapucao, ali da je iza vrata toaleta bila je njegova devojka.

foto: Printscreen

Kurir.rs/24sata.hr/npr.org/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track