Najnovije vesti

MRAVI BOMBAŠI-SAMOUBICE: Insekti iz džungli Bornea eksplodiraju ispred neprijatelja!
Sterilne ženke žrtvuju se za koloniju... Vrsta Colobopsis explodens, Foto: Profimedia

Neobično otkriće

MRAVI BOMBAŠI-SAMOUBICE: Insekti iz džungli Bornea eksplodiraju ispred neprijatelja!

Zanimljivosti
15:21h

Tim naučnika je u džunglama Bornea pronašao novu vrstu mrava s jedinstvenim načinom odbrane od predatora - eksplodiraju i svojom žrtvom štite ostatak kolonije.

Iako se eksplodirajući mravi - Colobopsis explodens, pominju od 1935. godine, ovo je prvi put da je ta vrsta otkrivena i proučena.

PET MISIJA

Istraživači iz Austrije, iz Bruneja i Tajlanda ove mravlje bombaše-samoubice proučavali su tokom pet 30-dnevnih misija između 2014. i 2016. Tokom tog perioda uspeli su da ih prate u više gnezda.

Oni su otkrili da, kad njihovu koloniju ugrozi neki predator, pripadnici "kaste" malih radnika ovih mrava raznesu svoje telo. To, naravno, odmah dovodi do njihove smrti, ali delovi njihovih tela izbacuju toksičnu lepljivu tečnost iz žlezda koja ili ubija neprijatelja ili ga odvraća od daljih napada.  

STERILNE ŽENKE Entomolog iz Beča Alis Lasini, član tima, kaže da kad se pojavi opasnost po koloniju, mravi se ne povlače, već će prvo napasti neprijatelja i zagristi njihove noge, a zatim stegnuti trbušne mišiće dok im tela ne eksplodiraju i otpuste opasnu žutu supstancu.

- Ta žuta tečnost nema neprijatan miris, već podseća na kari. Ipak, opasna je za napadače - kaže ona.

Radnici koji se žrtvuju su isključivo sterilne ženke, a njihova samoubilačka spremnost za odbranu nije retkost, objašnjavaju naučnici. (Kurir.rs/Foto: Profimedia)  

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) MAGARAC PEVA, DOK VIOLINA SVIRA: Baš ga je dirnula melodija!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...