Najnovije vesti

DANAS JE CRNI PETAK, PETAK 13! Ovo su NAJGORE STVARI koje vam se mogu desiti! Ali nije svima broj 13 BAKSUZAN!
Foto: Profimedia

DANAS JE CRNI PETAK, PETAK 13! Ovo su NAJGORE STVARI koje vam se mogu desiti! Ali nije svima broj 13 BAKSUZAN!

Zanimljivosti

Nije svakome broj 13 nesrećan broj!
Setimo se samo drame na Tajlandu kada su 12 dečaka i njihov učitelj više od dve nedelje proveli u poplavljenoj pećini. Njih je bilo 13, ali su preživeli. 

 

foto: EPA/Youtube

Tek smo preživeli petak 13. u aprilu, a evo i danas ponovo dođe taj crni petak. 

 

Petak 13. smatra se danom najvećeg malera u zapadnoj kulturi, kada se sve ono što vam se inače obija o glavu ustostručava. Zato oni koji su sujeverni, dok sa nestrpljenjem očekuju subotu, vreme provode u nadi da će ih barem ostala "crna znamenja" danas zaobići.

 

foto: Profimedia

Ovo je lista nekih poznatih i manje poznatih praznoverja iz različitih delova sveta. Među njima su samo neka od objašnjenja, a ima ih raznoraznih.

Dakle, oni koji veruju u malerozan i baksuzan dan, posavetovaće vas da ovog petka 13. nikako ne radite sledeće:

 

Ne prolazite ispod merdevina!

Ovo verovanje ima korene u ranom hrišćanstvu. Naslonjene merdevine formiraju trougao sa zidom i tlom, što predstavlja Sveto trojstvo. Baš iz tog razloga, ono nikad ne sme biti narušeno, ne smete proći kroz njega.

 

Čuvajte se petka trinaestog!

Adam i Eva su izbačeni iz Edena u petak, potop je počeo u petak, Hrist je razapet u petak. Bibilija je opet poslužila kao temelj za novo verovanje da je petak malerozan dan. Primećeno je i da je na satanističkim ceremonijama uvek prisutno 12 veštica i đavo.

foto: Profimedia

Ne prosipajte so!

Neki tvrde da je Juda prosuo so tokom poslednje večere sa Isusom, ali nema dokaza da je ovo uzrok praznoverja. Biće, ipak, da je pravi razlog to što je so bila veoma skup i redak začin u srednjem veku, a koristila se i u medicinske svrhe. Lekari su imali običaj da, ako prospu so kojom su lečili bolesti, odmah zgrabe malo u šaku i bace preko levog ramena kako bi pogodili zle duhe, koji izazivaju bolesti, pravo u oko.


Zaobiđite crne mačke!

Jedna od najvažnijih boginja u Egiptu bila je Bast (ili Bastet), mačka-boginja. Pošto su hrišćanski sveštenici žarko želeli da izbrišu svaki trag drugih religija, ubeđivali su svoje priglupe podanike kako su crne mačke zli demoni. Nastao je pokolj mačaka. Usput su ubijali i starice koje su živele s njima, ostavši bez igde ikog, proglašavajući ih za veštice.

Ne diraj bubamaru!

Ubistvo ovog insekta donosi lošu sreću pošto, prema verovanju hrišćana, ona predstavlja Devicu Mariju.

 

Kada zevate, stavite ruku preko usta

Ovaj običaj su nam u amanet ostavili naši preci, koji su verovali da će zli duhovi ući u nas dok zevamo - pravo kroz usta.

 

Razbijeno ogledalo donosi sedam godina nesreće!

U starom Rimu patriciji su se često ogledali u besprekorno mirnoj vodi bazena. Pošto se smatralo da odraz u stvari predstavlja nečiju dušu, smatralo se izuzetno nepristojnim i opasnim baciti kamen u bazen dok se neko ogledao. Isto praznoverje je kasnije prešlo i na ogledala.

 

Otvaranje kišobrana u kući donosi zlo i smrt!

Moguća je uzročno-posledična veza zla (kiša) i zaštite (kišobran). Gde je jedno, tu je i drugo. Otvaranjem kišobrana tamo gde nema zla, zapravo kiše, prizivate neko drugo zlo.

 

Kurir.rs/Foto Profimedia

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...