ISKOPAVANJE ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U ITALIJI: Novo blago u Pompeji!
Foto: FOTO: EPA/CESARE ABBATE

Najveće iskopavanje

ISKOPAVANJE ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U ITALIJI: Novo blago u Pompeji!

Zanimljivosti -

Jupiterov dom Zidovi kuće ukrašeni su bojom i vrednim slikama, a kraj njih je impresivna kolekcija predmeta od terakote i stakla

foto: FOTO: EPA/CESARE ABBATE

Naučnici su otkrili novo arheološko blago u ostacima Pompeje, rimskog grada koji je uništen u erupciji Vezuva 79. godine. Kako se navodi, pronađena je kuća bogatog i kulturnog čoveka nazvana Jupiterov dom.

Savremeni ukrasi

Uprkos tome što su tek otkrivene freske i vaze nestale u dimu i potresima koji su pratili erupciju, odlično su očuvane. Kuća je nazvana po maloj slici Jupitera u bašti. Ima veliki centralni atrijum i okružena je dekorisanim sobama sa lažnim mermerom ofarbanim u crveno, žuto i zeleno.

foto: FOTO: EPA/CESARE ABBATE

- Sobe rezervisane za porodicu su obnovljene i tu ima savremenih ukrasa. Vlasnik mora da je bio bogat i svestan vrednosti slika - kaže Masimo Osana, direktor Arheološkog parka Pompeja.

Najveće iskopavanje

On je objasnio da je ovo najveće otkriće na nalazištu od kraja Drugog svetskog rata. Uz zanimljive slike, pronađena je i impresivna kolekcija lavljih glava od terakote, novčića, staklenih predmeta... Iskopavanja će trajati do 2020. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track