REKLI SU MI DA JE NAJTEŽA KUMOVA KLETVA, A JA SAM SE SMEJALA: Svi su krstili i levom i desnom kad sam odlučila ko će mi biti svedok na svadbi, a onda su krenuli moji JADI!
Foto: Profimedia

NIJE SE DRŽALA TRADICIJE

REKLI SU MI DA JE NAJTEŽA KUMOVA KLETVA, A JA SAM SE SMEJALA: Svi su krstili i levom i desnom kad sam odlučila ko će mi biti svedok na svadbi, a onda su krenuli moji JADI!

Zanimljivosti -

Brak je kruna jedne veze, kada dvoje odluči da u svečanom ritualu kažu sudbonosno da, a da bi se to ozakonilo potrebni su svedoci, odnosno kumovi.

Godinama živim u jednoj zapadnoj zemlju, daleko od Srbije i potpuno sam zaboravila neke naše običaje. Kada sam pronašla svoju srodnu dušu, a imam 43 godine, rešila sam da se udam. Pošto moji roditelji nisu znali mog izabranika, odlučila sam da se o jednom trošku, jednom putovanju, završim sve.

Njemu tradicija nije nešto bila važna, pa mu je bilo svejedno gde ćemo se venčati. Sve smo veoma brzo organizovali. lako je sve kad se ima novca, a moj budući muž je bio dobrostojeći, što bi se reklo, a i ja sam imala lepu ušteđevinu. Ostao je jedan problem, izabrati kumove. O tome mnogi i ne misle jer unapred znaju, ali kod mene je bilo drugačije.

Nije mi padalo na pamet da mi kum bude baš neko koga nikada u životu nisam upoznala i pri tome mator je toliko da bi mogao i dušu da ispusti, Bože me sakloni, tokom venčanja. Moji prijatelji nisu došli, a ni njegovi, a sa drugovima iz detinjstva nisam se čula godinama i nisam ni htela a ni mogla da ih pozovem. Tako mi je ostalo samo da mi kuma bude sestra od tetke. A mužu kum brat od tetke.

Mom budućem mužu apsolutno je bilo svejedno, ali zato su se svi na venčanju krstili i levom i desnom kada su videli da mi su mi sestra i brat kumovi. Nisam se obazirala, nije me ni zanimalo šta misle. Sad vidim rodbinu, pa ko zna za koliko decenija ponovi ili nikada. Njihov komentar da, budući da nisam tražila oproštaj od starog kuma, može grdno da me košta, jer je najteža kumova kletva, nije me doticao, bio mi je smešan.

foto: Pritnscreen

E, bar da se nisam tome smejala, danas ne bih ovako kukala. Moj brak završio se posle samo šest meseci. I svi su mene okrivljivali za to!

Moji jadi su krenuli odmah pošto smo se vratili kući. Iako smo već živeli godinu dana zajedno, a zabavljali se dve, nisam znala za koga sam se udala. Bacao je čarape gde je stigao, suđe nikada za sobom nije sklanjao, a ne da ih i opere, pare trošio samo za brendiranu garderobu, papreno skupu... Nikad se tako nije ponašao dok smo se zabavljali. Svađali smo se svakodnevno, počeli da se mrzimo, i samo se jedan dan skupio i otišao od "nandrndane Balkanke". Možda me je, kako mi mama reče, stigla kumova kletva.

foto: Pritnscreen

Kurir.rs/PDV/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track