SPASITE I DUŠU I TELO: Evo šta će se desiti s vašim organizmom ako izdržite veliki VASKRŠNJI POST!
Foto: Profimedia

Povremeno gladovanje je odlično za zdravlje

SPASITE I DUŠU I TELO: Evo šta će se desiti s vašim organizmom ako izdržite veliki VASKRŠNJI POST!

Zanimljivosti -

Počeo je Vaskršnji posti i mnogi koji žele da poste, imaju nedoumice, šta je u tim danima dozvoljeno jesti, a šta ne.

Post pročišava dušu. Na površinu izlaze potisnute misli i osećanja, koji mogu biti prijatnog i neprijatnog karaktera. S obzirom na to da problemi konačno izlaze na čistac, ovo je period kada imamo priliku da nađemo jasniji uvid u njihovo rešenje.

Kada čovek posti, svakog dana pruža dugotrajnu poštedu i obnavljanje svakom organu u telu! Naročito je dobar za zdravlje organa za varenje, a dosta utiče i na kvalitet krvi, koja je osnova zdravlja ljudi.

Povremeno gladovanje je odlično za zdravlje. Neki od parazita u našim telima ne mogu, niti žele da izađu na drugi način nego kroz post, zato što se i oni sami hrane namirnicama koje mi uzimamo.

Još krajem 19. veka stručnjaci su proučavali delovanje posta na ljudsko zdravlje. Tada je otkriveno da je to stanje kada je organizam prinuđen da funkcioniše koristeći sopstvene rezerve.

Istraživanja su pokazala da je pokretač osećaja gladi sam centar gladi. Ukoliko ne jedete, organizam počinje da troši unutrašnje rezerve, prilikom čega se najmanje uzima iz nervnog tkiva, srca i ostalih organa - organizam koristi prvo obolela tkiva, tumore, ciste, izrasline i slično. To i jeste sve ono što ne pripada organizmu i što bi trebalo izbaciti.

foto: Profimedia

Eksperimenti su pokazali i da je količina rezervi koje organizam može da koristi prilikom posta tolika da može da ide do potpune iscrpljenosti, što iznosi 40 do 50 odsto težine čoveka!

Naročito je uočljiv efekat posta na pomlađivanje kože - oštre linije i bore postaju manje upadljive, koža postaje mlađa, dobija lepšu boju i sjaj, a poboljšava se i struktura tkiva.

Dok postite funkcije svih organa su smanjene, organizam se praktično odmara, a iz rezervi nadoknađuje utrošenu energiju. Stomak miruje, krvotok se pravilno raspoređuje, a mozak radi logički - priliv misli je normalan, a rezonovanje bistro. Strast se smiruje, nagoni ustupaju mesto razumu, tako da tada razum upravlja emocijama.

Tokom gladovanja sve što je dobro, vitalni organi kao što su mozak, srce, žlezde s unutrašnjim izlučivanjem su u potpunosti zaštićeni i pošteđeni od bilo kakvih štetnih posledica. Uz sve to, možda izgleda neverovatno, ali u organizmu se podstiče izgradnja novih ćelija.

foto: Profimedia

Kurir.rs/magičnobilje/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track