Gde god krenem ponesem BALKAN

SRPKINJA JE SPOJILA VASKRS I 1. MAJ PA KRENULA PO EVROPI: Strahovala je da će joj na GRANICI dići saksiju cveća, a ono što je doživela u BEČU neće se svideti nijednom BALKANCU! (KURIR TV)

Zanimljivosti -

Vaskršnji praznik ove godine se spojio sa 1. majom, praznikom rada, pa su mnogi uspeli da spoje i po desetak dana odmora, a još ako su uzeli godišnji, mogli su da proputuju Evropu.

Tako je devojka iz Zrenjanina napokon dobila priliku da posle napornog rada i učenja upozna kulturu drugih naroda i vidi kako se praznik rada slavi u drugim delovima Evrope.

Ovo je njena priča:

"Ogromna gužva na granici i osam sati puta zbog ponovnog dolaska u Temišvar. Želela sam da saznam kakav je mirni univerzitetski gradić na Begeju kada kroz njega protrči gomila Evropljana ne bi li udahnula opojni miris cveća koji će im ulepšati dan ili kao meni razjariti alergiju na polen.

foto: Kurir

"Ne možeš da kupiš cveće, treba da imaš papire za njega ako hoćeš da ga preneseš preko granice", savetuje me tata pred polazak.

"Sakriću jednu saksiju u ranac", rekoh ponosna na svoju ne tako pametnu ideju.

"Šta ako te budu pretresali?", pita on.

Niko mi nije prilazio zbog cveća. Prilazili su mi iz rulje jer sam pijući koktel pored cvetne ograde plakala. Polen. Oči svrbe. Suza suzu stiže. Drugarice dodaju maramice i odmahuju rukom slučajnim prolaznicima koji bi prišli jer žele da pomognu.

foto: Kurir

Nekoliko dana kasnije, Austrija. Prvomajski protesti. Da, tako se u prestonici kulture proslavlja praznik radnika. Radnik traži svoja radnička prava, a sve ulice su zatvorene zbog toga. To je savršeno smisleno. Toliko smisleno da preti da obesmisli roštiljanja i pijana valjanja po travi Balkanaca.

foto: Kurir

Od svog mentaliteta i vaspitanja ne mogu pobeći, pa završavam zavaljena u ležaljci na obali Dunava, ponovo sa koktelom u ruci, ali ovaj put bez aktivne polenske alergije. Ubrzo mi zafali roštilj, trknem po poznate austrijske kobasice, vratim se zadovoljna u ležaljku i nastavljam da s drugaricama prepričavam susrete iz paba u kom se u Beču okupljaju Balkanci, gde smo se našle prethodne večeri.

foto: Kurir

"A gde ćemo sutra?"

"Hajmo u Kuću mora, Frojdov muzej i Belvedere."

"Imamo li para za sve to? Večito nam nedostaje para."

"Knap. Dovojno", kaže drugarica i odlazimo u nove pohode.

foto: Kurir

Kurir.rs/Milana Petković/Foto: Milana Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track