Najnovije vesti

DEPRESIJA ZBOG SLIKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA SVE JAČA: Verujete li više FOTOŠOPIRANOJ FOTKI nego SVOJIM OČIMA?
Foto: Profimedia

borba SA realnoŠĆU

DEPRESIJA ZBOG SLIKA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA SVE JAČA: Verujete li više FOTOŠOPIRANOJ FOTKI nego SVOJIM OČIMA?

Zanimljivosti

Logovanjem na društvenu mrežu pristajete da slušate i gledate tuđe priče bez mogućnosti da ih proverite ili ignorišete. Svako bira šta će da vam predstavi, a gotovo je sigurno da to neće biti ništa ružno. Nikome ne ide u prilog da mislite da vodi težak život. Ono što dobije, dobije lako i po zasluzi, a kada dobije, postaviće na stori ili svoj tajmlajn da drugima ne promakne uspeh osobe koja na mreži izgleda kao da poseduje poseban talenat za lično ostvarenje.

 

foto: Profimedia

Da li vam je ovo poznato?

 

Ako jeste, veoma je verovatno da se i sami tako ponašate. Neophodno je da znate da na taj način možete postati depresivni jer ćete stalno porediti ono što ste uradili i ono što drugi misle da ste uradili. Osim što ćete se porediti sa samim sobom, upoređivaćete se i sa drugima jer će sigurno u vašoj internet listi prijatelja postojati osoba koja na veštiji način koristi društvene mreže i nudi lepšu predstavu života od one koju vi plasirate.

 

foto: Profimedia

 

Pored rivaliteta, društvene mreže mogu podstaći depresiju na jednostavniji način, prostim saosećanjem. Ako neki vaš prijatelj objavi tužan status, moguće je da ćete se i sami pronaći, pa nastaviti da intenzivno razmišljate o zajedničkom problemu.

 

"Depresija je isključivo lični odgovor ili doživljaj koji ide iz nas samih. Svi smo svakodnevno okruženi različitim uticajima i stimulansima, ali samo od nas zavisi kako ćemo reagovati na to i kakvo ćemo značenje dati svemu tome oko nas. Pesimista će uvek naći dokaze za opravdanje svog stava, optimista će uvek videti vedru stranu. Ne treba zaboraviti da je depresija bolest koja iziskuje lečenje koje uključuje razgovore sa terapeutom, a nekad i lekove, ali i pored toga, ukoliko ljudi ne promene te svoje stavove i pogled na svet oko sebe, može se desiti da se depresivna epizoda ponovi uprkos svim preduzetim merama", kaže psiholog i psihoterapeut Radmila Grujičić.

 

foto: Profimedia

Zapamtite da je fotografija oblik iskrivljene realnosti, pa se prema njoj tako i odnosite. Ne dozvolite sebi da idealizujete svoje okruženje. Kao što ste i sami osoba sa manama i strahovima, tako je i vaš savršen prijatelj sa fotografije. Potreba da impresioniramo druge nam je svima zajednička, a od nas samih zavisi šta će biti ono čime ćemo biti oduševljeni.

 

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...