Najnovije vesti

MANJAK OVOG VITAMINA UZROKUJE OZBILJNE BOLESTI: Evo koja hrana ima najviše vitamina D
Foto: Shutterstock

Izaziva opasne promene u telu

MANJAK OVOG VITAMINA UZROKUJE OZBILJNE BOLESTI: Evo koja hrana ima najviše vitamina D

Zanimljivosti

Poznat kao vitamin Sunca, vitamin D je neophodan za pravilno fiunkcionisanje celog organizma, piše Lovesensa. 


Istraživanja pokazuju da je dovoljno provesti od 15 do 30 minuta na sunčevoj toploti kako bismo telu obezbedili dovoljnu dozu vitamina D. Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D su: česta prehlada, umor i pospanost, problemi sa kostima i bol u kučmi, depresivno raspoloženje, smanjena gustina kostiju, opadanje kose i rane sporo zarastaju.

Nedostatak vitamina D povezan je sa raznim oboljenjima poput hroničnih infekcija, srčanih oboljenja, multiple skleroze, karcinoma, psorijaze, demencije i depresije. Ukoliko niste u mogućnosti da se radovno izlažete Suncu, onda se snadbevajte vitaminom D iz namirnica ili koristite suplemente. Namirnice koje sadrže vitamin D su: šampinjoni, kozji sir, ceđena pomorandža, punomasni jogurt i mleko, riba (najviše losos), žumance i riblje ulje. Ukoliko jedete meso, vitaminom D bogata je džigerica i crveno meso.

Vitamin D ima važnu ulogu u prevenciji karcinoma creva i dojke. Njegova funkcija je da unapredi funkcionisanje imuniteta i zaštiti nas od težih disbalansa u organizmu. Poznato je da vitamin D smanjuje ritzik od dijabetesa tipa 2 i od sezonskog afektivnog poremećaja.

PROČITAJTE JOŠ:

SUPER BRZ TRIK ZA MRŠAVLJENJE - UVEČE POPIJTE OVAJ NAPITAK I KILOGRAMI ĆE NESTATI

KAKO DA NAPRAVITE PALAČINKE BEZ BRAŠNA (POTREBNA SU VAM SAMO 3 SASTOJKA)

RECEPT ZA NAJLEPŠI DŽEM OD JAGODA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...