Najnovije vesti

OVAJ KEKS OBELEŽIO JE MNOGA DETINJSTVA, A NIKO NE ZNA ZAŠTO BAŠ TAKO IZGLEDA: Ima ispisane MISTIČNE brojeve koje imaju ovo SKRIVENO značenje (FOTO)
Foto: Profimedia

Zanimljiva istorija

OVAJ KEKS OBELEŽIO JE MNOGA DETINJSTVA, A NIKO NE ZNA ZAŠTO BAŠ TAKO IZGLEDA: Ima ispisane MISTIČNE brojeve koje imaju ovo SKRIVENO značenje (FOTO)

Zanimljivosti

Poznati keks "pti ber" obeležio je mnoga detinjstva, a i danas deci i starijima pričinjava zadovoljstvo, a  njegov izgled zapravo ima - značenje.

 

foto: Profimedia

"Pti ber", što u prevodu s francuskog znači "mali puter", nastao je po ugledu na engleske biskvite tog vremena . Godine 1886. u Nantu stvoren je širom sveta čuveni keks, koji se i dalje pravi po istom receptu u fabrici koja nosi inicijale njegovog tvorca, Luja Lefevra Itila. Može se reći da je Luj Lefevr Itil zapravo pionir industrijske ere.

 

Luj je shvatio važnost pakovanja i važnost građenja imidža brenda. Sa velikom pažnjom je birao sastojke vrhunskog kvaliteta za svoj proizvod, mleko, jaja, brašno… Reklami je pridavao veliki značaj i za te potrebe umeo je da angažuje velike umetnike svog doba, poput Muhe. Svoj izgled keks duguje modli koju je Luj doneo iz Engleske.

foto: Profimedia

 

Na prvi pogled se ne bi primetilo ništa neobično u prilično jednostavnom "dizajnu" keksa, ali postoji nekoliko činjenica "u brojkama" koje su veoma interesantne.

 

Kada pogledamo keks, uočićemo ćoškove, zupce i rupice, ali pre nego što keks pojedemo, verovatno bi retko kome palo na pamet da sve to broji i da dobijenim ciframa dodeli neko "dublje" značenje. A značenje je, zapravo, usko povezano sa vremenom.

 

Četiri ćoška, koliko ih "pti ber" ima, simbolišu četiri godišnja doba. Keks ima 52 zupca koja predstavljaju 52 nedelje u godini, dok broj rupica na svakom keksu iznosi 24, koliko iznosi i broj časova u jednom danu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Blic/Foto Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...