Najnovije vesti

ONA JE STUDENTKINJA KOJA JE TITU PRE 40 GODINA PREDALA NJEGOVU POSLEDNJU ŠTAFETU MLADOSTI: Nije ni slutila da će ostati ZAUVEK upamćena, a evo gde je SADA i šta RADI! (VIDEO)
Foto: Printskrin

setimo se

ONA JE STUDENTKINJA KOJA JE TITU PRE 40 GODINA PREDALA NJEGOVU POSLEDNJU ŠTAFETU MLADOSTI: Nije ni slutila da će ostati ZAUVEK upamćena, a evo gde je SADA i šta RADI! (VIDEO)

Zanimljivosti

Omladinka koja je Titu prosledila poslednju štafetu mladosti je bila studentkinja iz Prištine, Sanije Hiseni. Ona nije ni slutila da će ostati upamćena upravo po tom 25. maju 1979. godine.

 

"Voljeni druže Tito, stotine hiljada ruku mladih nosilo je ovu štafetu do tebe putevima naše divne domovine sa našim najiskrenijim željama upućenim tebi od omladine, pionira i radnih ljud, zbratimljenih naroda i narodnosti Jugoslavije koji žive svi kao jedan i svi iz jednog srca čestitamo ti 87. rođendan. U ime slobode, u ime socijalizma, u ime samoupravljanja, u ime ravnopravnosti, u ime mira. Voljeni druže Tito, mi govorimo jezikom tvojim i srcem tvojim. Ovu zemlju i ovaj narod ništa ne može slomiti, ni danas ni sutra, nikada. Živeo nam dragi druže Tito, živeo i živeli uvek zajedno još puno proleća", izgovorila je Sanije pred krcatim stadionom kojim se orilo "Tito, partija".

Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

 

foto: Printskrin

Sanije Hiseni danas je lekarka i živi u Kanadi.

 

Štafeta mladosti živela je i posle smrti Josipa Broza Tita kao simbol ljubavi i odanosti njegovom delu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predavali su je ispod portreta Josipa Broza, predsedniku Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije.

 

Ipak, politička previranja, ekonomski problemi i rastuće tenzije između republika na kraju su učinile svoje. Da nose štafetu prvo su odbili Slovenci.

Poslednji slet na beogradskom stadionu povodom Dana mladosti održan je 1988. godine, da bi naredne bio zauvek ukinut.

Kurir.rs/Dnevno.rs/Foto: Printskrin

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...