Najnovije vesti

HVATA VAS SAN, A TOLIKO JE TOPLO DA NE MOŽETE OKA DA SKLOPITE? Tu smo da vam pomognemo! Uz ove savete ćete SPAVATI kao beba!
Foto: Profimedia

nije nemoguće

HVATA VAS SAN, A TOLIKO JE TOPLO DA NE MOŽETE OKA DA SKLOPITE? Tu smo da vam pomognemo! Uz ove savete ćete SPAVATI kao beba!

Zanimljivosti

Leti je strašno teško rashladiti se i spavati mirno. Temperature su visoke i noću, pa nam se čini da se uopšte ne smanjuju. Međutim, postoje neke stvari koje možete da uradite da biste sebi olakšali misiju spavanja po vrućinama.

foto: Profimedia

Priprema za krevet

1. Nemojte vežbati nekoliko sati prije neko što idete u krevet. Temperatura tela se diže tokom vežbanja. Zato izbegavajte odlazak u teretanu neposredno pre spavanja kako bi se telo moglo ohladiti.

2. Izbegavajte začinjene i obilne obroke jer ćete nakon njih osećati još veću vrućinu.

3. Izbegavajte piti ledeno hladnu vodu jer to usporava probavu i metabolizam. Isto tako, ona sužava krvne sudove, smanjuje hidrataciju i sposobnost tela da se ohladi. Umesto toga, pijte vodu sobne temperature. Bočicu s vodom dobro je imati i pored kreveta, a možete je piti i ako se budite tokom noći.

4. Nemojte se tuširati hladnom vodom jer to može imati obrnuti učinak. Umesto toga, perite se mlakom vodom.

5. Ako se želite stvarno dobro naspavati, premestite svoj krevet na drugo mesto. Tokom vrućina dobro je spavati i na podu, a ako živite u kući na više spratova, premestite se na najniži.

foto: Profimedia

6. Koristite tanju posteljinu.

7. Stavite jastučnice, posteljinu i pokrivače u zamrzivač 30 minuta pre nego što planirate ići u krevet.

8. Sat vremena pre spavanja otvorite prozore u spavaćoj sobi kako biste povećali cirkulaciju vazduha i ohladili sobu.

9. Iako biste se najradije skinuli i išli goli na spavanje, to nije dobra ideja. Zato se možete osećati još toplije jer vlaga ne može isparavati između tela i površine za spavanje. Za spavanje odaberite pamučnu odeću i izbegavajte sintetičke tkanine.

10. Koristite vlažnu krpu za lice i ruke tokom noći. Samo se navlažite ako se probudite i osušite suvim peškirom, a izbegavajte spavanje s mokrim licem ili rukama.

foto: Profimedia

Šta će vas ohladiti u krevetu?

1. Držite vrata spavaće sobe otvorena i postavite ventilator u ugao sobe tako da bude okrenut prema vašem krevetu. Izbegavajte usmeravanje ventilatora na lice, leđa ili preblizu tela jer se možete prehladiti.

2. Ako se probudite zbog vrućine tokom noći, okrenite jastuk na drugu stranu. Ta strana će biti hladnija od one na kojoj ste spavali, jer nije apsorbirala toplinu vašeg tela tokom noći.

3. Na vrat, čelo ili ispod pazuha stavite hladni oblog. Hlađenje zadnjeg dela vrata, čela i ruku pomaže u hlađenju i ostatka tela. 

4. Ako se probudite tokom noći zbog topline, pored kreveta je dobro imati hladni sprej. Bocu s raspršivačem napunite hladnom vodom i koristite je kako biste osvežili lice i vrat.

foto: profiemdia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...