KAMERUNKA ZAVELA SRBINA! Zavetovali se na večnu ljubav u CRKVI, a mlada obećala da će i kod kuće da ŠIRI PRAVOSLAVLJE! (FOTO)
Foto: Printskrin/RTS

LJUBAV NEMA GRANICE

KAMERUNKA ZAVELA SRBINA! Zavetovali se na večnu ljubav u CRKVI, a mlada obećala da će i kod kuće da ŠIRI PRAVOSLAVLJE! (FOTO)

Zanimljivosti -

U crkvi Pokrova presvete Bogorodice, kraj Rasine u Kruševcu, nesvakidašnje venčanje. Na večnu ljubav zavetovali su se Bernadet Čonda iz Kameruna i Kruševljanin Nebojša Cvetković koji 12 godina živi i radi u Norveškoj. Venčanje su uveličali svatovi iz nekoliko zemalja.

Da bi se venčala u pravoslavnoj crkvi, Bernadet je krštena u istom hramu. Za poznavanje naše vere zaslužni su suprug i dugogodišnji porodični prijatelj, paroh Jovan.

foto: Printskrin/RTS

"Postajemo jedna porodica proširena, zaista u crkvi što kako tamo kaže nema ni roba ni slobodnjaka, nema muškoga ni ženskoga, nema crnca ni belca, svi smo mi isti pred Bogom. A Bernadet je obećala da ću ići u Kamerun. Tako da i tamo ćemo da širimo pravoslavlje", kaže sveštenik Jovan Vuković.

Otac Jovan je pre nekoliko godina krstio i Nebojšinu decu iz prvog braka. Desetogodišnji blizanci Marta i Mateja su dvadesetak puta bili u Srbiji i tečno govore naš jezik.

"Tata me naučio srpski. On kad smo bili mali nije pričao norveški, nego samo srpski. Mislim od toga sam naučio srpski", objašnjava Mateja.

Njegova sestra bliznakinja, Marta, kaže da ima puno rodbine i drugara iz Srbije i iz Kruševca.

Kumstvo je povereno prijateljima i komšijama iz Kruševca i Norveške.

"Nebojšu poznajem i pre rođenja njegove dece. Bila sam i u bolnici kada su došli na svet", naglašava kuma Ose Mostad.

foto: Printskrin/RTS

Bernadet i Nebojša, upoznali su se pre dve godine. Za njihov brak presudna je bila poseta Nebojšinog zavičaja.

"Oduševila se i Srbijom i načinom kako su se svi poneli prema njoj, i prijatelji i rodbina. Jednostavno kad smo se vratili odlučili smo da živimo zajedno", objašnjava mladoženja Nebojša Cvetković.

"Ne postoji ništa što je za mene strano. Kada sam prvi put bila ovde u supermarketu, osećala sam se kao da pazarim u komšiluku. Osećam se kao kod kuće kada sam u Srbiji. Istina", iskrena je mlada, Bernadet Čonda.

foto: Printskrin/RTS

Posle venčanja bračni par putuje u Norvešku. Čekaju ih obaveze na poslu, a Bernadet dodatno i na studijama istorije teologije. Posle i bračno putovanje. Njihova sreća biće krunisana prinovom već tokom zime.

foto: Printskrin/RTS

Kurir.rs/RTS/Foto: Printskrin, RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track