Najnovije vesti

IMAMO VIŠE DIPLOMA, A MANJE RAZUMA, VEĆE KUĆE, A MANJE PORODICE: Reči komičara odzvanjaju svetom! Ono što je Džordž napisao svako treba da NAUČI NAPAMET (VIDEO)
Foto: Printscreen

SVAKA NA MESTU

IMAMO VIŠE DIPLOMA, A MANJE RAZUMA, VEĆE KUĆE, A MANJE PORODICE: Reči komičara odzvanjaju svetom! Ono što je Džordž napisao svako treba da NAUČI NAPAMET (VIDEO)

Zanimljivosti

Jedan od najpoznatijih američkih komičara Džordž Karlin napisao je nakon smrti svoje supruge tekst o paradoksu koje nosi moderno doba.

Iako je tekst nastao iz lične tragedije, Karlin se dotakao problema svih nas, a započinje ga rečima da je paradoks našeg vremena da imamo veće zgrade, ali kraće živce.

Imamo šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje, nastavlja komičar svoje stavove.

foto: Printscreen

"Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja."

"Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nepromišljeno, smejemo se premalo, vozimo prebrzo, olako se ljutimo, prekasno ležemo, ustajemo umorni, čitamo nedovoljno, gledamo TV suviše", zapisao je Karlin i dodao da se molimo retko.

Američki komičar izneo je i stav da smo uvećali posede, ali umanjili naše vrednosti, kao i da previše pričamo, a premalo volimo i prečesto mrzimo.

"Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama. Putovali smo na mesec, a problem nam je otići preko ulice i upoznati novog suseda. Očistili smo vazduh, a zagadili dušu."

Viša zarada, po njemu, dovela je do pada morala, a pregršt hrane do toga da smo nezahvalni. Umesto kvaliteta, bitan nam je kvantitet.

"Ovo su vremena brze prehrane i spore probave; velikih ljudi, a malih karaktera; brzih zarada i površnih odnosa. Ovo je vreme mira u svetu, a rata u kući. Vreme mnogo dokolice, a malo uživanja. Vreme raznovrsne hrane i loše ishrane...Ovo su dani brzih putovanja, oskudne odeće i niskog morala; sve debljih ljudi, i tableta koje mogu sve – da te oraspolože, otupe ili ubiju", nastavlja svoje pismo Karlin.

foto: Printscreen

Komičar, koji je preminuo još 2008. godine, a tokom karijere osvojio pet Gremi nagrada, i važio za velikog kritičara društva, naročito američkog, upućuje sve da provedu sve više vremena sa voljenima, jer neće biti večno pored nas.

"Setite se da kažete "Volim te" vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj mogu izlečiti ranu, ako dolaze duboko iz srca. Setite se da se držite za ruke i cenite trenutke kada ste zajedno, jer jednoga dana te osobe neće biti tu. Nađite vremena da volite, nađite vremena da razgovarate, i nađite vremena da podelite vaše dragocene misli sa drugima. Smejte se često, dugo i iskreno. Život se ne meri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah", poručuje na kraju Džordž Karlin.

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Printscreen, Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...