Najnovije vesti

NOVA JEZIVA SAZNANJA O SMRTI! Tela pokojnika pomeraju se više od godinu dana u kovčegu, a evo koji deo tela je NAJAKTIVNIJI!
Foto: Shutterstock

Istraživanje

NOVA JEZIVA SAZNANJA O SMRTI! Tela pokojnika pomeraju se više od godinu dana u kovčegu, a evo koji deo tela je NAJAKTIVNIJI!

Zanimljivosti

Tela pokojnika pomeraju se više od godinu dana nakon njihove smrti, tvrdi naučnica koja radi na prvoj "farmi ljudskih tela" u Australiji.

Alison Vilson, koja je završila osnovne studije medicine na Univerzitetu Centralnog Kvinslenda, došla je do iznenađujućeg okrića nakon što je snimala raspadanje tela donatora u intervalima od 30 minuta tokom perioda od 17 meseci.

Farma tela, čiji zvanični naziv glasi Australijski Institut za tafonomska eksperimentalna istraživanja (AFTER), nalazi se na obodu Sidneja, a osnovana je pre tri godine u svrhu proučavanja raspadanja ljudskog tela u različitim uslovima kako bi se olakšalo "oživljavanje" scenarija na mestu zločina.

foto: Nebojša Mandić

- Otkrili smo da se ruke značajno pomeraju tako da su iz položaja pored tela dospele u položaj sa strane. U jednom slučaju, ruka se udaljila od tela, a zatim vratila i zamalo ponovo dodirnula telo - rekla je Vilson za ABC News.

Ona kaže da je očekivala blago pomeranje u ranim fazama raspadanja, ali da se iznenadila kada je videla da su pokreti trajali najmanje 17 meseci tokom snimanja. Ona veruje da je pomeranje posledica smanjivanja i grčenja tela kada se ligamenti suše.

Naučnici kaže da bi nova saznanja mogla da odigraju važnu ulogu u policijskim istragama, a forenzički antropolog dr Gzanti Malet, takođe istraživač na institutu AFTER, takođe je veoma uzbuđen.

Prema njegovim rečima, istrage su se ranije zasnivale na pretpostavci da je položaj u kome je telo nađeno bio takav i u trenutku kada je osoba umrla, osim u slučajevima kada postoje dokazi da su telo premestili drugi ljudi ili životinje.

foto: Nebojša Mandić

Kurir.rs/Foto Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...