3 RITUALA ZA JESENJU RAVNODNEVICU: Kako da proslavite početak jeseni ako živite u gradu
Foto: Shutterstock

SUTRA POČINJE JESEN

3 RITUALA ZA JESENJU RAVNODNEVICU: Kako da proslavite početak jeseni ako živite u gradu

Zanimljivosti -

Promena godišnjih doba od davnina se posmatra ne samo kao rezultat kretanja Zemlje oko Sunca već i kao prilika za unutrašnji razvoj i novo duhovno iskustvo, piše Lepa & Srećna.

Jesen je godišnje doba priprema za zimu. Ona simbolizuje pogled u budućnost i razmišljanje o svemu što smo uspeli u toku godine.

Tradicionalna društva su oduvek koristila prve jesenje dane da se proslave letnje žetve i berbe i da se uz bliske osobe konačno predahne i odmori.

Savremen život nas je odvojio od ovih običaja ali neke od njih možete, u modernizovanom obliku, da primenite i danas.

1. Pripremite večeru od jesenjih plodova.

Čak i kad su dani još prijatni i sunčani, jesenje večeri su dovoljno sveže da topla večera pripremljena u rerni bude i te kako dobrodošla za sve ukućane. Potrudite se da na stolu bude pečene bundeve, krompira pečenog u rerni, zrelih šljiva i grožđa i jabuka.

2. Poslužite prvi jesenji kompot.

Ništa nije tako prijatno kao mirišljavi topao napitak posle napornog radnog dana. U litar hladne vode stavite 2 oljuštene i iseckane jabuke, nekoliko suvih šljiva i 1 krušku, 3-4 kašike šećera i kuvajte na tihoj vatri dok voće ne omekša. Začinite cimetom i vanil-šećerom. Po želji, kad se prohladi, dodatno zasladite medom.

3. Napravite jesenji cvetni venčić.

Od poznog letnjeg cveća i trava opletite mali venčić i ukrasite njime ulazna vrata. Obavezno ubacite ruzmarin ili nanu, mirisaće i kad cveće bude uvelo.

Jesenja ravnodnevica je prilika da proslavite novo godišnje doba i početak nove etape našeg duhovnog razvoja! Uživajte u njoj sa sebi bliskim osobama!

PROČITAJTE JOŠ:

KROMPIR U RERNI NA TURSKI NAČIN

PEČENI KROMPIR NA FRANCUSKI NAČIN

5 PRAVILA HELEN MIREN ZA SREĆAN ŽIVOT: principi slavne glumice su korisni saveti za svaku ženu

(Kurir.rs / Lepa & Srećna / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja