Najnovije vesti

STARENJE, NOŠENJE ŠEŠIRA, SUNCE: Ovo su svi MITOVI O ĆELAVOSTI, a SEDMI će vas NASMEJATI!
Foto: Shutterstock

SAZNAJTE

STARENJE, NOŠENJE ŠEŠIRA, SUNCE: Ovo su svi MITOVI O ĆELAVOSTI, a SEDMI će vas NASMEJATI!

Zanimljivosti

Dve trećine muškaraca će pre ili kasnije imati problema s gubitkom kose.

Svi zajedno godišnje potroše ogroman novac na razne preparate i tretmane kako bi zadržali barem malo vlasi na glavi. Iako naučnici već decenijama, ako ne i vekovima, pokušavaju da otkriju prave uzroke ćelavosti, nikako ne uspevaju u tome.

 

Kako god, leka još uvek nema. U međuvremenu, možda nije loše znati da su neke stvari koje često vezuju za ćelavost - obični mitovi.

 

foto: Profimedia

1. Ćelavost je znak starosti

 

Naprotiv - kosu sve češće gube tridesetogodišnjaci, pa i dvadesetogodišnjaci. Što ranije počne ćelavljenje, veće su šanse za potpuni gubitak kose.

 

2. Nošenje šešira ili kape podstiče gubitak vlasi

 

Imamo dobre vesti za sve ljubitelje pokrivanja glave: ako su kape, kačketi ili šeširi čisti, nemaju veze s ćelavošću. Ako su puni bakterija, međutim, mogu izazvati infekcije kože glave.

 

3. Kosa opada od stresa

 

Delimično tačno: stres može da ubrza opadanje kose, ali samo ako ste već genetski predodređeni za to. Takođe, nagle promene težine (debljanje ili mršanje) mogu doprineti ubrzanom opadanju kose.

 

foto: Profimedia

4. Kosa opada od gelova i sprejeva za kosu

 

Nije tačno. Ni od gelova, ni od sprejeva, ni šampona. Na drugoj strani, svako čupanje kose može ubrzati pojavu ćelavosti.

 

5. Sunce je krivo za sve

 

E pa nije! Oni koji se sunčaju imaju podjednake šanse da oćelave kao knjiški moljci.

 

6. Od ugljenih hidrata se ćelavi

 

Naprotiv! Ugljeni hidrati i crveno meso obezbeđuju hranljive sastojke koji znače i glavu punu kose. Neka istraživanja dovode u vezu manjak gvožđa u organizmu i gubitak kose.

 

7. Švaleri ranije gube kosu

 

Ovaj mit je verovatno izmislio neko ko je bio ćelav. Apsolutno netačno. Istraživanja su pokazala da je nivo testosterona kod ćelavih i „običnih“ muškaraca - potpuno isti.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs / Foto: Shutterstock

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...