5 STVARI ODMAH BACITE ZA SREĆNIJI ŽIVOT! Nemojte biti okruženi NEPOTREBNIM, sve što vas zatrpa utiče na RASPOLOŽENJE!
Foto: Profimedia

KREĆITE SE SLOBODNO

5 STVARI ODMAH BACITE ZA SREĆNIJI ŽIVOT! Nemojte biti okruženi NEPOTREBNIM, sve što vas zatrpa utiče na RASPOLOŽENJE!

Zanimljivosti -

Prava je umetnost naučiti kako da nas stvari oko nas ne zatrpaju i trebalo bi stalno raditi na tome da se rešavamo viška, kako bismo stvorili prostor za one nove koje će nas nadahnuti na novi način i uneti radost u naš život.

Evo pet saveta za neke stvari s kojima većina nas ima problema:

foto: Profimedia

1. Nepotrebne knjige

Rešite se knjiga koje vam nisu potrebne, isiče Mari Kondo, u Japanu poznata po svojoj metodi čišćenja. Od ove rečenice ljubitelji knjiga verojatno padaju u nesvest. Ali, evo objašnjenja: treba sačuvati knjige koje imaju određenu vrednost, te prodati, donirati ili nekome pokloniti knjige koje nam ne trebaju. Čuvajte samo one koje bude neku iskru u vama. Ako ste pre nekoliko meseci ili više pročitali neku knjigu samo do pola, ne zamarajte se time da je čuvate dok ne dođete do kraja.

"Nema potrebe da se terate da završite čitanje knjiga koje ste pročitali do pola. njihova je svrha da budu dopola pročitane", kaže organizatorka.

2. Stvari koje više nemaju svrhu

Prema Mari Kondo, vežemo se za stvari koje nam često više ne trebaju ili ih ne želimo. Ako popišete sve stvari i onda označite one koje vam još uvek služe, lako ćete shvatiti koliko se stvari nagomilalo okolo koje više nemaju svrhu. Osvestite to i rešite ih se.

3. Brendirani proizvodi

Gde god se okrenemo, oko nas su reklame, pa čak i u našem privatnom prostoru. Od bočica sa šamponom do deterdženta za veš, stalno smo izloženi gomili takvih poruka čiji je cilj da nas navedu da kupujemo još više stvari koje nam nisu potrebne. Mari Kondo zato savetuje da pretočite sve šampone, deterdžent prebacite u kutije bez etikete, da bi vaš dom izgledao elegantnije i mirnije.

4. Cene, markice, ambalaža

Sve što donesemo u kuću ima neku ambalažu, markicu s cenom i slično. Skinite to odmah i bacite, kako biste se povezali s tim stvarima. To će vas navesti da dvaput promislite pre nego što nešto kupite, a pogotovo razmišljajte da li vam je to uopšte potrebno.

5. Stvari koje imaju sentimentalnu vrednost

Ako imate takvih stvari u domu, pobrinite se barem oko toga da se rešite onih koje ne izazivaju onu posebnu iskru kad ih pogledate ili dodirnete. Ako imate dve iste stvari, rešite se jedne. Izložite neke dečije crteže ili medalje, ostalo bacite, umesto da gomilu toga čuvate u fioci ili ormaru.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja