AMIŠI NOSE JEDINSTVENU GENETSKU MUTACIJU I USPORENO STARE: Važe za najzdravije ljude na svetu, a imaju NAJMRAČNIJE OBIČAJE! Od jednog se LEDI KRV U ŽILAMA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

TAJNE AMIŠA

AMIŠI NOSE JEDINSTVENU GENETSKU MUTACIJU I USPORENO STARE: Važe za najzdravije ljude na svetu, a imaju NAJMRAČNIJE OBIČAJE! Od jednog se LEDI KRV U ŽILAMA! (VIDEO)

Zanimljivosti -

Amiši su pripadnici konzervativne hrišćanske grupe u Severnoj Americi, poznate kao Stari red amiške menonitske crkve. Amiši su se pojavili u periodu 1693. do 1697. kao sledbenici menonitskog starešine Jakoba Amana, a nakon preseljenja u SAD više nema njihovih sledbenika u Evropi.

foto: Profimedia

Budući da su vrlo zatvorena zajednica, o njima se malo zna - da žive na tradicionalan način i odbacuju modernu tehnologiju,a upravo zbog toga su za mnoge ljude predmet fascinacije.

foto: Profimedia

Amiši su pripadnici konzervativne hrišnske grupe u Severnoj Americi. Važe za jednu od najazvorenijih zajednica na svetu, a žive po posebnim pravilima koja se zovu ordnung i upravljaju svoim sferama života. Uprkos tome imaju najduži vek i Americi, oko 85 godina.

Veliki deo Amiša nosi jedinstvenu genetsku mutaciju SERPINE1 koja usporava starenje.

Amiška zajednica ima i nekoliko bizarnih i ujedno mračnih pravila. Deca se igraju isključivo lutkama bez lica kako ne bi upala u zamku taštine. Nemaju mogućnost za visoko obrazovan je i škole završavaju već sa 13 godina, pre svega što se okreću poljoprivredu, ali i zbog toga što se brojna zanimanja kose sa njihovim shvatanjem života. Muzika je strogo zabranjena, jer podstiče individualizam.

Venčavaja između bliskih rođaka su veoma česta zbog čega deca rađaju sa brojnim defektima, Oni su pacifisti i ne idu u vojsku. Međutim, za razliku od miroljubovog stava prema ljudima, potpuno druga priča važi za životinje koje tretiraju kao mašune i sredstvo za rad.

foto: Profimedia

Zbog toga ih često opterećuju, teraju na rad do iznemoglosti dok ih u slučaju bolesti momentalno šalju pod nož.

Amiši imaju jednu priliku da napuste zajednicu i to sa 16 godina kad ih roditelji šalju u spolnji svet kako bi iskusili čari modernog života i to zovu "rumspringa". Ukoliko im se dopadne imaju pravo da zauvek napuste porodicu i zajednicu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track